ГОРЕЩА ТЕМА

Недялко Славов: Ситуацията в област Смолян, свързана с коронавируса, е спокойна (видео)

Необходимото взаимодействие между институциите за противодействие разпространението на коронавируса в област Смолян е направено. Това заяви на пресконференция днес областният управител Недялко Славов след заседанието на Областния кризисен щаб.

„Към момента ситуацията в област Смолян е спокойна. Няма прогресия на заболявания извън обичайните стойности за сезона. Налични са свободни легла в инфекциозното отделение на МБАЛ-Смолян, мерките се изпълняват стриктно, отменени са плановите операции и консултациите, забранени са и свижданията в лечебните заведения.“ – каза още Славов.

Мерките, обявени в заповедта на министъра на здравеопазването – затварянето на кината, театрите, отмяната на културните мероприятия, забраната да се провеждат всякакви мероприятия с деца, както и провеждането на спортните състезания без публика, обаче остават валидни и за Смолянско. Отменени са плановите операции и консултациите, забранени са и свижданията в лечебните заведения. „Представителите на общините декларираха, че са преустановили провеждането на културни мероприятия, които са част от общинските културни календари“, обяви Славов.

В резултат на грипната епидемия, учениците са в грипна ваканция до 11 март включително. Още е рано да се каже дали тя ще бъде удължена, заяви началникът на РУО Мария Семерджиева. Детските градини обаче във всички общини работят с изключение на община Борино, където детската градина е затворена със заповед на кмета на общината.

Славов отбеляза, че се наблюдава засилена лична дисциплина от страна на хората – драстично са намалели посещенията при общопрактикуващите лекари, избягват се масовите събирания на много хора на едно място, което, според него, е осъзнато и отговорно поведение от страна на гражданите.

„По отношение на коронавируса в РЗИ-Смолян са получени 9 карти на хора, които са се завърнали от Италия, осъществена е връзка с тях и личните им лекари, като за момента от тях никой не е проявил симптоми на заразно заболяване.“ – съобщи директорът на инспекцията д-р Мими Кубатева.  Тя поясни, че през миналата седмица са изпратени четири проби за изследване за коронавирус от МБАЛ – Смолян на пациенти с вирусни пневмонии и до момента няма потвърдена положителна проба.

Шефовете на болници са информирали щаба, че са създадени условия за изолиране на пациенти със симптоми, наподобяващи коронавирус.

Сравнително слаб е и потокът от преминаващи през граничния пункт, като през почивните дни са повече. През изминалия уикенд около 1400 лица са преминали през ГКПП Златоград.

 

Последвай ни и в нашия канал в Youtube, където те очакват над 100 видеоклипа – репортажи и видеозаписи от събития! Абонирай се, ако желаеш да получаваш известия за нови видеозаписи, или когато излъчваме на живо!

Абонамент
Advertisement
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close