Advertisement
НОВИНИ

Недялко Славов: Ситуацията в област Смолян, свързана с коронавируса, е спокойна (видео)

Необходимото взаимодействие между институциите за противодействие разпространението на коронавируса в област Смолян е направено. Това заяви на пресконференция днес областният управител Недялко Славов след заседанието на Областния кризисен щаб.

„Към момента ситуацията в област Смолян е спокойна. Няма прогресия на заболявания извън обичайните стойности за сезона. Налични са свободни легла в инфекциозното отделение на МБАЛ-Смолян, мерките се изпълняват стриктно, отменени са плановите операции и консултациите, забранени са и свижданията в лечебните заведения.“ – каза още Славов.

Мерките, обявени в заповедта на министъра на здравеопазването – затварянето на кината, театрите, отмяната на културните мероприятия, забраната да се провеждат всякакви мероприятия с деца, както и провеждането на спортните състезания без публика, обаче остават валидни и за Смолянско. Отменени са плановите операции и консултациите, забранени са и свижданията в лечебните заведения. „Представителите на общините декларираха, че са преустановили провеждането на културни мероприятия, които са част от общинските културни календари“, обяви Славов.

В резултат на грипната епидемия, учениците са в грипна ваканция до 11 март включително. Още е рано да се каже дали тя ще бъде удължена, заяви началникът на РУО Мария Семерджиева. Детските градини обаче във всички общини работят с изключение на община Борино, където детската градина е затворена със заповед на кмета на общината.

Славов отбеляза, че се наблюдава засилена лична дисциплина от страна на хората – драстично са намалели посещенията при общопрактикуващите лекари, избягват се масовите събирания на много хора на едно място, което, според него, е осъзнато и отговорно поведение от страна на гражданите.

„По отношение на коронавируса в РЗИ-Смолян са получени 9 карти на хора, които са се завърнали от Италия, осъществена е връзка с тях и личните им лекари, като за момента от тях никой не е проявил симптоми на заразно заболяване.“ – съобщи директорът на инспекцията д-р Мими Кубатева.  Тя поясни, че през миналата седмица са изпратени четири проби за изследване за коронавирус от МБАЛ – Смолян на пациенти с вирусни пневмонии и до момента няма потвърдена положителна проба.

Шефовете на болници са информирали щаба, че са създадени условия за изолиране на пациенти със симптоми, наподобяващи коронавирус.

Сравнително слаб е и потокът от преминаващи през граничния пункт, като през почивните дни са повече. През изминалия уикенд около 1400 лица са преминали през ГКПП Златоград.

 

Последвай ни и в нашия канал в Youtube, където те очакват над 100 видеоклипа – репортажи и видеозаписи от събития! Абонирай се, ако желаеш да получаваш известия за нови видеозаписи, или когато излъчваме на живо! Абонамент
Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!