Новини

Недялко Славов призова за обединение и диалог на празника на Смолян

„Наш дълг е да се обединим и заедно, на базата на консенсуса и с градивен диалог, а не с безпринципно противопоставяне да решаваме важните въпроси за Смолян и България.“ За това призова областният управител Недялко Славов на празника на Смолян преди тържествената заря-проверка в събота. Според него именно годините свобода, наред с усилията на поколения родопчани, са дали възможност Смолян да се развива и днес да бъде един красив, благоустроен, достъпен европейски град. „Град, в който духовността и културата са на почит! Град с будни и изискващи жители, град, чийто просперитет ни налага да се обединяваме и да загърбваме собствените си амбиции, политически различия и излишен егоизъм!“.

Дует „Вейл“. Снимки: Цветан Маджаров

Преди това под мотото „Смолян празнува свободата” в залата на Родопския драматичен театър се състоя концерт на дует „Вейл” и формация „Тъпани и гайди”, посветен на 105-годишнината от освобождението на Родопите в Смолян. Виртуозните музиканти Мая и Пламен Ковачеви, които гостуваха на смолянчани, получиха миналата година в Лас Вегас „Грами” за модерна класическа музика.

Формация „Тъпани и гайди“

Формация „Тъпани и гайди” съчета звука на родопска каба гайда с австралийско диджериду и перуански кахон. Смолянската публика се наслади на изпълненията на Валентина Добрева, Лазар Кермедчиев, Григор Лалов, Росен Росенов, Костадин Канев, Петър Йорданов и Георги Маринов Хорхе.

Поднасянето на венци на „Средногорец“

По-рано от 14.00 часа на връх Средногорец се състоя поклонение пред паметника-костница, който бе отрупан с венци и цветя от признателни родопчани. А почетният гражданин на Смолян и бивш директор на Историческия музей Никола Дамянов произнесе вълнуващо слово, което публикуваме отделно. Пред мемориала на върха се поклони и именитият музикант от „Щурците“ Владимир Тотев, който е внук на полк. Серафимов.

Етикети
Покажи още
Back to top button
Close
Close