Местна властНА ФОКУС

Недялко Славов предпоследно: До края на февруари 2021 г. ГКПП-то ще е готово (видео)

Областният управител Недялко Славов организира пиар посещение във вторник в 12.00 часа на обяд на мястото, където се изгражда ГКПП „Рудозем-Ксанти“. Поканата към медиите дойде ден по-рано на редовния брифинг по случай актуалната епидемична обстановка, свързана с разпространението на Covid-19.

Информационен повод, свързан с изграждането на пункта, нямаше. Славов разказа, че „строителните дейности напредват по график“, че „при нормално развитие, с тези темпове на работа“ е „напълно вероятно“ строителството на самия пункт да приключи до края на февруари 2021 година“. Той с охота показа на журналистите къде ще са пътните ленти, административната сграда от около 900 кв. м, халето за „щателна митническа проверка“, кабините на граничните полицаи и митничарите, паркинга и т. н. Даде технически данни, показа слайдове. (Вижте повече във видеото!). Съобщи, че територията на ГКПП-то е 37 декара, още 33 декара е подходният път, 3330 кв. метра покривната конструкция и т. н. Информация, която е отдавна в медиите, и бе подробно представена и на символичната първа копка на ГКПП-то на 24 януари, тази година.

„Усещам, че все още неверието за отваряне на граничния пункт преобладава у хората и една от целите на посещението днес е да ви покажем напредъка и реалното състояние на обекта.“ – заяви Славов.

Неохотата, с която областният управител отговаряше на въпроси за проточилия се вече 2 години ремонт на пътя Средногорци – Рудозем, за застиналата на ниво идеен проект от години „трета лента“ Асеновград – Смолян, обаче показва, че пиар събитието целеше да отвлече общественото внимание от недоволството на хората в социалните мрежи заради разкопаването на чисто новия асфалт на ул. „Първи май“ и „Миньорска“ в Смолян и безхаберието към неволите на родопчани, които всеки ден пътуват между Мадан и Рудозем.

Славов нямаше готовност да отговори на въпроса няма ли пътят Асеновград – Смолян да се превърне в „иглени уши“, ако към това ГКПП тръгне товарен трафик от Пловдив (който през Маказа е забранен – б. а.). И да разберем по трудния начин, че „третата лента“ е важна за Смолян толкова, колкото и граничният пункт.

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. Пътя е в окаяно състояние,особено в зоната на община Чепеларе.Така е защото държавата,управлявана от ГЕРБ, не даде едно левче за пътни ремонти след големите щети от наводненията през 20
    18г.я

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close