НОВИНИОБЩЕСТВО

Недостиг на преброители, НСИ търси още стотина души за Смолян

 

Осигурени са едва половината от нужните 213 преброители за община Смолян, съобщи днес на пресконференция директорът на Териториалното статистическо бюро – Юг Кристина Захариева. Потвърдилите участие за предстоящото преброяване на населението през септември са 109. В останалите общини в областта бройката за преброители е запълнена.

Днес в областната администрация се проведе среща с главния секретар на НСИ Цветан Нанов, на която присъства шефът на отдел „Статистически изследвания“ в Смолян и зам.-кметът на община Смолян Мариана Цекова.

„За тези, които ще преброяват ще има икономическа полза. На теория за един участък може да се изкарат около 400 лева, но ако преброи още един или два участъка, сумата може да стигне до над хиляда лева“, обясни Николай Славов.

„НСИ като държавна агенция изпълнява една национална задача – преброяване на населението и жилищния фонд. Като страна членка, България има задача на всеки десет години да преброи жилищата, населението, условията за живот и бита на населението си. Настоящата година е определена за референтна за преброяване във всички страни членки. Тази година трябваше да се проведе през февруари, но заради пандемията и Ковид мерките, преброяването ще стартира от 7 септември. Ние сме предприели срещи с местните и регионалните власти не само защото има нови областни управители, а и да ги помолим тях и местните власти да ни съдействат, тъй като имаме недостиг на такива хора. Преброяването е важно от него зависи всички следващи политики на всички следващи правителства, които ще се съобразят с това, което отчетем като жилищна наличност, хора, бит и живот. Надявам се, че заедно и този път ще си партнираме, за да направим една моментна снимка на нашата държава“, каза Нанов. Главният секретар на НСИ добави, че по-сериозен е недостига в големите градове.  Най-голям проблем е в София, следва Варна и Пловдив. Общата сума, която ще бъде платена за преброителите, заедно с осигуровките е над 15 милиона лева.

От 7 септември до 17 септември ще се проведе електронното преброяване и така преброител няма да влиза в къщата и да задава въпроси. От системата ще се генерира електронен код, който може да се отпечата или да си го запише на хартия. Задължението на електронно преброилия се е да даде кода на преброителя.

Ако хората нямат желание или възможност да се преброят електронно, от 18 септември до 3 октомври, тази дейност ще се извършва от преброител.

Важен акцент в това преброяване е наличната  възможност  да се преброим от телефона си. Системата е разработена така, че да става много лесно.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close