Местна власт

Неделино ще има градски парк на името на акад. Николай Кауфман

Кметът на община Неделино Боян Кехайов и ръководителят на фирмата изпълнител „Лъчи-97“ ЕООД дадоха старт на строителните дейности със символична „първа копка“ на обект „Градски парк „Акад. Николай Кауфман“, пред бившето ученическо общежитие в града. На събитието присъстваха представители на Общинската администрация и структурите към нея.

Кметът на общината Боян Кехайов поздрави всички присъстващи и пожела успешно завършване на този дълго чакан проект, който ще промени облика на града. В словото си подчерта, че започването на обекта нямаше да бъде факт, ако нямаше добрата воля, желанието на инвеститора и поетите ангажименти от страна на ръководството на общината. „Още със стартирането на управленския си мандат, ние заложихме като една от приоритетните ни цели превръщането на община Неделино в привлекателно място за живеене и притегателен център“, подчерта Боян Кехайов. Срокът за изпълнение на обекта е 90 дни.

Created with GIMP

Решението паркът в Неделино да бъде кръстен на акад. Николай Кауфман бе взето от Общинския съвет миналата година.

Акад. Николай Кауфман почина на 26 март 2018 г. Той е изтъкнат музиколог, фолклорист и композитор, предан изследовател с пословична работоспособност и продуктивност. Откривател е на неделинския двуглас и неизменен председател на журито на Националния фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие – Неделино. Николай Кауфман е роден на 23 септември 1925 г. в Русе, израства в Габрово, където попива първите си музикални знания и опит. Завършва Националната музикална академия със специалности тромпет и музикална теория.

Акад. Николай КауфманПочти веднага постъпва в Института за музика към БАН, където негов учител е фолклористката Райна Кацарова. По-късно акад. Кауфман става част от Института за фолклор при БАН. От 1979 г. е професор в НМА, а от 2003 г. – академик. Носител е на високи отличия. Записал е над 40 000 народни песни и инструментални мелодии. През 1990 г. вторият албум „Мистерията на българските гласове“, в който са включени три негови авторски песни, спечели „Грами“. Неговата композиция „Безродна невеста“, станала емблематична за прочутия хор, влезе в един от албумите на група U2.
Теоретичните изследвания на акад. Кауфман, както и неговата теренна работа, са основополагащи за съвременната българска наука. Работил е в уникални научни области, сред които българската многогласна народна песен, фолклора на българските общности извън границите на страната ни, народни песни при полски труд, погребални оплаквания и др.

Автор е на книги, сборници, студии и множество статии, както и на повече от 2000 хорови песни, 240 оркестрови творби, музика към танцови постановки, пиеси за пиано. Сред обработките на народни песни са десетки образци на ашкеназките и сефарадските евреи в България. Той беше и единственият сериозен изследовател на тази музика у нас. Написал е поредици, посветени на българския музикален фолклор. Песните му не са напускали репертоара на „Мистерията…“, хор „Ваня Монева“, ансамблите „Филип Кутев“, „Пирин“, Детския радиохор, както и на още стотици професионални и самодейни състави.

Покажи още
Back to top button
Close
Close