Advertisement
ИНТЕРВЮ

Неделино продължава да потъва в дългове заради новата сграда на Общината

Половин милион лева ще плаща Неделино за изграждане на последния етаж на новата сграда на общинската администрация. Общината е осъдена на първа инстанция да плати крупната сума на строителната фирма „Дюлгер”. Макар и без възлагане по надлежния ред, дружеството, представлявано от Спиро Чавдаров, доказа, че извършило строителните дейности. От администрацията на кмета Боян Кехайов изцяло оспориха иска с мотив, че между страните не е сключван договор, липсва и обществена поръчка

Общината бе осъдена да плати 500 477.11лева., както 37 962 лева лихви и 38 648.51лева съдебни разноски. В края на юни Общинският съвет даде разрешение на кмета да обжалва съдебния акт с 9 „за и 2 „въздържали се”. Причината градоначалникът да поиска санкция на ОбС е огромната сума, която трябва да се плати за обжалването пред Апелативния съд в Пловдив. За повече информация по случая се обърнахме към кмета на Неделино Боян Кехайов.

Боян Кехайов

Г-н Кехайов, поискахте съгласие от ОбС да обжалвате решението, защо?
Не съм съгласен с постановеното от Окръжния съд решение. Самото изпълнение на обекта е без възлагане и няма сключен договор за него. Една сума в размер на 500 000 лева, съдебни разноски и т.н, става огромна цифра и затова реших да искам съгласието на Общинския съвет. Ситуацията със сградата на общинската администрация е абсурдна. Разбирам и строителя, който е вложил пари в Неделино и на който не е разплатено, но все пак някой трябва да носи отговорност. При положение, че не е имало осигурени средства да се възлага допълнително строителство, и то устно, не е редно. Сами знаете, че задълженията на община Неделино към момента са около 7 млн. лв. Със сградата и още няколко дела, които текат в момента, ще надхвърлим 8 млн. при бюджет 5 млн. лв.

Как се е стигнало до строителството на сградата и защо за последния етаж е нямало проект, договор и възлагане?
Самото финансиране на строителството на сградата е било осигурено от ДФ „Земеделие“. Осигурените средства са били 1 250 000 лева, а се е ограничила в строително-монтажните дейности в размер на 900 000 лева. Това означава, че е върнала на ДФ „Земеделие“ 300 000 лева, а в същото време ние сме осъдени да платим 600 000 лева. Това е една много абсурдна и глупава ситуация. При положение, че проектът е бил спечелен, имало е осигурено финансиране, да се връщат средства, а в същото време да се задължаваме към изпълнителя с определена сума. Още повече, че в момента ние получихме писма от Държавен фонд „Земеделие“ за наложени финансови корекции по изпълнени проекти от миналия мандат с европейски средства. Наложените финансови корекции са за над 300 000 лева за дискриминационни процедури при обявяване на обществените поръчки. Петгодишен е периодът, през който се извършва мониторинг и финансиращият орган сега е констатирал нарушенията. В същото време кандидатстваме пред Министерството на финансите за оздравителна програма и не знам какви още изненади ще възникнат в този процес. Предполагам знаете, че ако имаме задължения към ДФ „Земеделие“, няма да имаме право да сключим какъвто и да било договор. Предстои и за това да водим дело, което ще е още един допълнителен разход за общината. До края на годината само за обжалване ще са ни необходими над 50 000 лева, които са непосилни за нас.

Разбра се, че допълнително е било възложено да се изгради последният етаж. Това не крие ли опасност за сигурността на сграда?
Не, обектът е приет от Държавна приемателна комисия и той е въведен в експлоатация. Надявам се, че всичко ще е наред. Наистина конструктивно тя не е била разчетена за надстройка на още един етаж, но впоследствие е променена конструкцията на сградата и е вкарана една допълнителна колона. Със сградата имахме проблеми през пролетта и зимата, когато част от облицовката, която е каменна, започна да пада. Но от фирмата реагираха много бързо, изпратиха вишка и хора, които укрепиха елементите. Имаме пропукване на част от стените, но това е нещо нормално.Надявам се като цяло да нямаме проблем със сградата. С фирмата имаме добра комуникация. Въпреки че водим един съдебен спор, нямаме разминаване и поддържаме едни добри взаимоотношения и те се отзовават на всяка една наша комисия и констатация за нередности по изпълнението. Искрено съчувствам на изпълнителя. В един частен разговор разбрах, че са теглили кредит, за да се изпълни този обект. За съжаление не е било целесъобразно. Този етаж не е необходим, не виждам смисъл да се правят екстри – панорамен покрив и пр.

Кой носи отговорност за цялата тази история?
По думите на изпълнителя предишният градоначалник му е гарантирал финансиране и му е възложил изпълнението. Но фактът, че няма проведена обществена поръчка, че няма допълнително подписан договор, било то и анекс към основния договор, говори, че е изпълнено нещо, което в един момент го имаме налице, но го нямаме по никакъв начин документирано.

При потвърждение на решението на Окръжния съд ще потърсите ли отговорност от бившия кмет Стоян Беширов?
Ще се види какви са възможностите. Аз съм на принципа отговорността да е лична, защото не може всеки, който попадне във властта, хищнически да разходва поверените му средства. По този начин обрича следващия, защото хората и обществеността на Неделино очакват нещо да се прави. Едва ли ще бъда разбран, но нямам друг избор. След такъв мандат, при който е харчено нецелесъобразно, без да се спазва финансова дисциплина, много трудно е на следващия да оправи бакиите.

Имате ли шанс да обърнете съдебния процес?
Ще се консултираме с юристите, за да се види каква е възможността от спечелване на дело. До момента съдебните разноски по делото са 43 000 лева, ако загубим и на втора инстанция, обекта ще го направим златен. Имаме сграда, хубава е, но за тази цена можеше да се направи нещо по-приоритетно. Но това са реалностите в нашата община.

А защо искате санкцията на ОбС за обжалване?
Защото средствата са ограничени. Нямаме планирани такива суми в бюджета за водене на дела. Желанието ми е колективният орган да е запознат с всичко, което се случва в общината, защото утре, когато направя отчет, да са наясно за какво съм харчил средства и да има прозрачност. Не искам да нося еднолично такава отговорност за разходването на подобна голяма сума. Това не е някаква моя прищявка и лична амбиция да водя дела.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!