Новини

Не до 15 септември – до 1 август да махнете камъка!

Протестиращи ревнаха срещу областния управител Недялко Славов

Спонтанен протест на жители на селата около с. Търън затвори за около час главния път Смолян – Мадан край базата на „ИСА 2000“ ООД малко след 8 часа в четвъртък сутринта. Образуваха се две колони от чакащи автомобили, но водачите им търпеливо изчакаха протестът да приключи. Недоволството на хората бе предизвикано от бездействието на управляващите, които още не разчистват падналите 200 куб. м камъни на главния път в началото на м. март. На място на протеста бе областният управител Недялко Славов, който се опита да потуши напрежението, но хората не искаха да го чуят. Той увери, че на срутището се работи, и че до 15 септември движението ще бъде пуснато в едната лента. Никой от Община Смолян – нито кметът Николай Мелемов, нито някой от заместниците му, нито кметовете на съседните села от ГЕРБ дойде на място. Протестиращи разказаха, че кметове на ГЕРБ минавали по къщите в селата да кажат, че протестът е незаконен, и който отиде, може да бъде арестуван.

Славов заяви, че се чака доставка на високоякостна мрежа от Швейцария, и тази мрежа ще се полага на срутището. От Америка, от Космоса трябва да поръчаме, отговориха му хората.

Десетки жители на 11-те села около Търън спонтанно блокираха движението на главния път за Мадан

„Знаете ли защо не се прави свлачището“ – попита Славов протестираща. И продължи: „Защото в този регион – от Смолян до Мадан, се налага дискриминация, защото сме българи мохамедани. Ако беше населено място с чисто християнско население, пътят за 24 часа щеше да бъде (отворен)“. „Недей на тази тема“ – отговори й Славов.
„Няма нормална държава, в която пет месеца да не се пипне едно свлачище на международен път. За някои фирми може да се минава, за други фирми не може. Асфалтът се е изтрил, станала е дупка от местенето на камъка от работниците на „ИСА 2000“, недоволстваха хората.

Няколко пъти Славов обясняваше, че не са искали да стигат до такова решение, но специалистите ги спрели да пуснат движението. А хората изригваха: „Чудят се тези специалисти как да си разпределят парите. Хвърлихте едни 2,5 млн.лв. за път, който е под всякаква критика. Сега ще хвърлите още 12-13 млн. за това свлачище. За 10 млн. планината ще се събори – ще стане магистрала от Подвис до Устово с четири платна. Специалистите спират нещата, за да има от цялата работа далавера, голяма далавера. Ние не сме кухи лейки, живи хора сме. Откраднахте 2,5 млн. лв., и за да може да се оправдаете този път, вие спряхте работата по свлачището. Това е цялата истина“.

Мъж от Подвис разказа, че преди месец-месец и нещо му се наложило да повика бърза помощ. От Смолян му отказали да изпратят линейка заради свлачището. „Казаха ми ще ми пратят кола от Мадан или Рудозем. Кажете – докато тя дойде до Подвис, докато ме закара през Рудозем в болницата в Смолян, колко време ще отнеме? Два часа и половина – три часа. Добре че имам автомобил от другата страна. Закараха ме и се прехвърлих в него. Отидох до болницата и ме приеха. За това вече ни е дошло до тук“, негодуваше мъж.

„Обходният път е опасен, всеки ден рискуваме живота на децата си и своя“, неколкократно обясняваха на областния управител хората

Наскоро на обходния път е станала катастрофа с линейка от Мадан, превозваща мъж с инфаркт. В тесен участък се сблъскала с микробус. 45 минути болният мъж е чакал да бъде прехвърлен в друга линейка, за да се транспортира до болницата. „На места две леки коли трудно се разминават. Кой специалист разреши тази ски-шанца тук? Ако стане пожар да ми обяснят през къде ще мине пожарната, като обходния път е забранен за над 12 тона“, негодуваха жителите на засегнатите села.

На въпрос обходният път въведен ли е в експлоатация, Недялко Славов отговори, че няма представа. Шефката на Областното пътно управление Костадинка Миланова обаче посочи, че е въведен в експлоатация по време на изпълнение на строителните работи. „Той все още е в строителство. Отговорността да се пусне в движение е на комисия“, бяха думите на Миланова.

Областният управител Недялко Славов и шефката на Областно пътно управление Костадинка Миланова в изчакване на действията на протестиращите

След около час и половина протестът приключи. На въпрос на Славов дали са удовлетворени от това, което са чули, хората отговориха категорично в един глас: „Не!“ „Не до 15 септември – до 1 август да махнете камъка! Четири месеца чакаме, повече няма да чакаме. Лъжете ни толкова време. Ако това е в нормална държава, щеше на това свлачище да се работи денонощно.“ – заявиха протестиращите.

Организацията на протеста започна във Фейсбук в началото на миналата седмица в групата „I see you КАТ Смолян“. Администратор на групата е синът на смолянския кмет Николай Мелемов – Тодор, който е и шеф на СБА в града. Съобщението за протеста в групата обаче бе изтрито, както и споделените мнения по повод свлачището. Модераторът „I see you КАТ Смолян“ Кольо Петров изригна „Стига сте писали за това свлачище… Само спам.“

Нашето търпение се изчерпа и затова на 19.07.2018 г. в 8,00 ч. ще протестираме срещу умишленото забавяне на ремонта и отваряне на главния път, срещу схемите и манипулациите на управляващите, дали 2 милиона лева за изграждане на стръмен, опасен и на практика неизползваем през зимата обходен път, но останали напълно безучастни към отварянето на основния път за Гърция вече месеци наред.“ Това съобщение изпрати до медиите в сряда Ивайло Мундев от името на протестиращите.

В сайта си „Пламък.бг“ общинският съветник от ГЕРБ в Смолян Анита Чолакова написа, че протестът се организира от тролове. По повод изпратения имейл от Ивайло Мундев Чолакова пише, че „съобщението е изпратено от някой, подписал се като „Ивайло Мундев“, като няма данни за съществуването на човек с такива имена от нашия край, а и не само“. Чолакова не споменава къде няма данни за човек на име Ивайло Мундев – в Общината, в ГРАО, в МВР, в ГЕРБ, или в някаква собствена база данни за хората от нашия край и не само“.

Този текст е твърде притеснителен, когато излиза от представител на управляващата партия, поради което е наложително Анита Чолакова да поясни ясно къде няма данни за човек с такива имена. Защото написаното от нея е сигнал за рецидиви от миналото, за полицейщина. И сигнал, че е влиятелни хора в ГЕРБ застрашават демократичните ценности и гражданските права на българите с политическа цел. И предупреждение към онези, които имат смелостта да протестират.

Покажи още
Back to top button
Close
Close