ОБЩЕСТВО

Народен празник на Спасовден в параклиса „Св. Спас“

Архимандрит Висарион на Възнесение: „Да живеем във вярата, да крепнем в надеждата, да пребъдваме в любовта!“

На Възнесение Господне /Спасовден/ в параклиса „Св. Спас“ над смолянския квартал Долно Райково се оформи голям народен празник. Той започна със света божествена Литургия, отслужена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. С него в богослужението  участваха  още  протойерей Живко Желев – председател при църквата  „Св. Теодор Стратилат“, към която се числи  параклисът,  иконом Запрян Шиков от храм „Св. великомъченица Неделя“  в Райково –  секретар на Архиерейското наместничество, и църковният хор при храм „Св. Теодор Стратилат“ с диригент Златка Маргаритова. Помощници бяха иподяконите Валери, Иван и четецът  Николай.

Камбанен звън извести празничния ден. Заприиждаха десетки богомолци от различни места, за да бъдат в общата радост на Господския ден – когато  Иисус Христос се възнесъл на небесата при Отца Си на 40-ия ден след Възкресението. След Литургията в двора на параклиса бе отслужен празничен водосвет за здраве и спасение. С молитви архимандрит Висарион призова милостивото Божие благословение да бъде и занапред над всички нас – онези, които преуспяват в любовта към Бога и ближния и напредват във всички добродетели, да получат Неговото благодеяние. Бог да избави църквата си и този град, всички жители от всяко злополучие. Да има мир и безметежие. Да живеем във вярата, да крепнем в надеждата, да пребъдваме в любовта.

Иконом Запрян Шиков честити на всички празника на този стародавен храм, в който повече от четири века се отслужва света божествена Литургия. Припомни, че Иисус Христос 40 дни след Възкресението Си живял духом на земята сред своите ученици, ял на една трапеза с тях, поучавал ги, за да утвърди в тях вярата във Възкресението и обещания Утешител. Да ги укрепи в служението, за да проповядват Евангелието на всички народи. Когато пред очите им се възнесъл на небесата при Отца Си, чули гласа на ангелите: „Както се възнася, така ще дойде отново на земята при Второто пришествие.“

За празника пристигнаха кметът на Смолян Николай Мелемов, зам.-областните управители Адриян Петров и Владимир Горбелов, общински съветници, общественици. По традиция на този ден край параклиса се отбелязва и  Денят на шофьорите с надежда Спасителят да ги пази по пътищата. Наред с курбана, дарен от шофьори за здраве, за тях и за всички присъстващи имаше музикално-песенен поздрав от оркестър „Момчиловци“ и райковското читалище „Орфееви гори“.

Професионални водачи на МПС и  любители  от години  се грижат за провеждане на празника. На паметната плоча е отбелязано, че тази обител е била построена през 1637 г. През 1937 г. малкият дървен параклис е бил подменен с подходящ за времето си каменен зид благодарение на известния райковски родолюбец проф. д-р Никола Герджиков, живеещ в Швейцария – за благодарност, че тук дъщеря му е намерила лечение. Новият съвременен вид на параклиса, изографисването, камбанарията и красиво оформеното дворно пространство е дело на Инициативен комитет с председател Михаил Бодуров. Двадесет години  наред добри хора-дарители от Райково, Смолян и цялата страна се грижат за благолепието на тази света обител. Естествено – не искат гласност. Тяхното божи дело е прекрасен пример за духовност и родолюбие. За щедрост.

Росица Примовска

Advertisement
Back to top button
Close
Close