Advertisement
Здраве

Нарастват болните от туберкулоза в Смолянско

Два пъти са се увеличили болните от туберкулоза в Смолянска област. „В сравнение с миналата имаме завишение на броя на новооткритите болни с туберкулоза. За първото тримесечие на 2016 г. са четирима заболелите. А от началото на тази година до днешна дата са 8 човека”, посочи д-р Юлияна Лазарова – завеждащ пневнофтизиатричния кабинет. Тя призова хората, които имат симптоми, наподобяващи туберкулозните и които покриват рисковите фактори, да се възползват и да проверят състоянието си. Специалистът коментира още, че причините за увеличението на болните от туберкулоза са комплексни. Сред тях е намаленият имунитет, по-добрата и навременна откриваемост и др. Според д-р Лазарова социалният статус не е основното, защото има пациенти от всички социални групи.
От следващата седмица, в дните от 20 до 24 март, в смолянската болница ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза. Кампанията е свързана със Световния ден за борба с туберкулозата, който се отбелязва на 24 март под наслов „Обединени да спрем туберкулозата“.
Прегледите ще ce извършват от д-p Юлияна Лазарова от 08.00 до 15.30 часа в кабинета за контрол на туберкулозата, който се намира на шестия етаж, над Инфекциозно отделение в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”. На всеки, който реши да провери своето състояние, ще бъде извършен преглед и ще се назначи проба манту, а при необходимост и допълнителни изследвания – рентгенова снимка и изследване на материал за туберкулозни бактерии. Манипулациите са напълно безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на лицата.
Специфичният причинител на туберкулозата е Мусоbасtеrіum tubеrсulоѕіѕ, наричан още бацил на Kox. Haй-зacтpaшeни от зapaзявaнe и зaбoлявaнe ca живeeщитe и paбoтeщитe в eднo пoмeщeниe c бoлeн човек. От туберкулоза ce разболяват лица с подтисната имунна система. Предразполагащи фактори са непълноценното и нерационално хранене, стресът, преумората, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето.

Advertisement
Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close