ВЛАСТ И ПОЛИТИКАНА ФОКУС

Направиха първа копка на втория воден цикъл на Смолян, призоваха за търпение

Първа копка на втория воден цикъл направиха днес в смолянския квартал Устово областният управител Недялко Славов, кметът Николай Мелемов, зам.-управителят на „ВиК“ Костадин Тотев. Със символичното откриване бе даден официален старт на строително-монтажните дейности по проекта за над 90 млн. лв.
„Това е един от най-значимите проекти в Смолян. ВиК-инфраструктурата, която е предвидена за реконструкция не е подменяна от над 40 г. и е във влошено експлоатационно състояние. С изпълнението на проекта ще се постигне почти 100% свързаност към канализационната мрежа и всички отпадъчни води ще бъдат отвеждани и пречиствани преди заустването им във водните басейни. Съзнаваме голямата отговорност, която имаме за този значим проект и ще работим в пълна мобилизация за неговото успешно приключване“, каза в словото си Костадин Тотев – зам.-управител на „ВиК“ – Смолян.

Областният управител Недялко Славов посочи, че това, което предстои засяга всеки един от жителите на областният град. „Реализацията на проекта ще повиши качеството на живот на всеки един смолянчанин. И водоснабдителната и канализационната мрежа са силно амортизирани. За да се случи това стоят близо 8-годишни усилия на голям кръг от хора. Разчитам на съпричастността на всеки един смолянчанин. Призовавам за търпение, защото реализацията на този проект има пряко благоприятно отражение към бюджета на всяко едно домакинство. Това е първият подписан проект по ОП „Околна среда“, надяваме се, че ще бъде и първият завършен“, добави Славов.

Официалният старт бе даден от областния управител Недялко Славов, кмета Николай Мелемов и зам.-управителя на „ВиК“ Костадин Тотев. Отец Васил Маджаров отслужи празничен водосвет.

„Беше доста труд, много промени в условията, но е факт, че сме пилотни в Смолян. Същевременно ще има и неудобства за нашите съграждани. Пожелавам на фирмите-изпълнители спорна, безаварийна работа и добра организация „, заяви кметът Николай Мелемов.

Проектът „Интегриран воден проект на агломерация Смолян” е на стойност 91 315 975,97 лв. с ДДС, от които националното съфинансиране е 10 235 416 лв. и от „ВиК“ – Смолян 8 253 195,69 лв. Целта на втория воден цикъл е да реши проблемите, свързани със съществуващата инфраструктура за питейни и отпадъчни води на територията на Смолян и осигуряване на екологосъобразно пречистване и заустване на битовите отпадъчни води. Ще бъдат изградени над 10 км. нови водопроводна мрежа и ще бъдат реконструирани над 11 км. съществуващ водопровод. Предвидено е изграждане на 17 км. нова канализационна мрежа и реконструкция на 20 км съществуваща. Ще се направи ремонт и на пречиствателните станции за питейни води „Хубча“ и „Превала“ и ще се изгради третично пречистване за отстраняване на фосфор на пречиствателната станция за отпадъчни води.

В резултат от изпълнението на проекта ще бъде увеличен събираният и третиран товар на замърсяване преди заустването на отпадъчните води във водни обекти, ще бъдат намалени загубите на вода във водопреносната мрежа и ще бъде подобрено водоснабдяването на гр. Смолян.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close