Advertisement
Вяра и традицииНОВИНИ

Направиха първа копка на нов параклис над Смолян

18-метров кръст ще осветява града и околни села

 

Първа копка на параклис „Св. Димитър” направиха днес в местността Равнишката над смолянския квартал Устово. С празничен водосвет отец Васил Маджаров освети мястото, където ще бъде изграден един отдавна желан Божи храм.

В основата за построяването на параклиса са Димитър Илиев – в чийто имот се отвори през лятото огромна каверна и погълна част от имуществото му, д-р Елена Милева – Волф, и Артур Сулинаджиев.

„Всички знаем, че от дълги години стоеше идеята за построяването на параклиса. Явно сега е богоугодно време да се осъществи тази идея, защото не ние вършим – а Господ чрез нас върши”, каза в словото си отец Васил.

В най-скоро време мястото ще бъде осветено от 18-метров кръст, който ще се вижда дори и в съседни села.

„Когато се прави храм, той трябва да възбужда някакви душевни чувства, а мястото е с много красива панорама – вижда се част от Смолян, Райково, индустриалната зона, Устово, Бостина, дори и обсерваторията на връх Рожен и всички изградени параклиси наоколо”, разказа Димитър Илиев.

След като в края на юни т.г. се отвори входа на каверната в имота му, той наблегнал по-сериозно върху идеята да се започне градежът на Божия храм. „От година и половина се мъчим да пробием в Общината за терен. Пещерата може би се оказа катализатор, защото зам.-кметът Мариана Цекова помогна много и Община Смолян предостави този имот за построяването на параклиса.

Димитър Илиев не скри разочарованието си от бездействието на местната и държавната власт. „За съжаление останаха само медийните изяви и посещението на специалисти, които бяха от областната управа и Община Смолян. С отговорите на всички ведомства, до които изпратихме писма, не ни предлагат решение, не ни и протягат ръка за помощ. Единственото, което получихме, са препоръки и указания. Дано Господ да помага и да им отвори душите и да видят, че колкото и малки да им се струват тези процеси, те се нуждаят от решение и са много важни за хората и тяхната сигурност”, добави още Димитър Илиев.

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. Да уточним , че последните 6 реда от изказването на г-н Димитър Илиев се отнасят за казуса с карстовата пещера в неговият имот. По въпроса с мястото за Параклиса, държа да отбележа че местната власт в лицето на г-н Мелемов, г-жа Цекова и
    г-н Захариев , както и Държавната власт в лицето на ОДЗемеделие г-н Коджебашев и г-н Мавродиев , както и РИОСВ г- жа Гаджева оказаха изключително съдействие и помогнаха в кратки срокове да получим необходимите документи за обособяване на терена за бъдещият Параклис .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!