Темида

Нападнат от мечка осъди МОСВ за 15 000 лева

Въпреки това ще обжалва, иска 50 000 лева

Нападнатият от мечка Румен Буков от девинското село Беден осъди Министерството на околната среда и водите. Смолянският окръжен съд постанови екоминистерството да плати 15 000 лева, като отхвърли останалата част от иска за сумата от 50 000 лева, както и насочените претенции към Министерството на земеделието и храните.
69-годишният мъж бе нападнат пред дома си от горския звяр. Според съдебния състав законодателно решение е, че правото на живот и обществено здраве на гражданите и опазването на защитените видове следва да са в равновесие, а държавата трябва да гарантира и двете.

Адв. Вихър Родопски
Адв. Вихър Родопски

„Макар и решението да е в наша полза, ще го обжалваме заради присъдената ни значително по-малка част от сумата от това, което искахме. Все още не съм се запознал обстойно с мотивите на Окръжния съд”, коментира Вихър Родопски – адвокат на пострадалия мъж. Според юриста в случая би следвало и МЗХ да отговаря солидарно за нанесените вреди. „Ако трябва да бъда откровен, беше по-лесно и удобно делото да се гледа само срещу МОСВ, за да не се утежняват нещата. Целта ми беше чисто правно да се изяснят нещата, защото и земеделското ведомство носи съответните отговорности. Разработват се планове за действие и наблюдение, опазване и контрол и заради това следва да бъде ангажирана отговорността както на МХЗ, така и на МОСВ”, добави адв. Родопски.

Процесът започна през юли м.г. Назначени бяха две експертизи – съдебно-медицинска и съдебно-психологическа. Вещите лица установяват, че Румен Буков е получил контузия на главата и на лицето, разкъсно-контузна рана на лигавицата на лявата буза, кръвонасядане и травматичен оток на лицето, контузия и охлузвания по гръдния кош, контузия на хълбочно-поясната област, охлузвания на седалището двустранно, контузия, охлузвания и кръвонасядания на дясното бедро. Вследствие на срещата с мечка Румен Буков развил остра стресова реакция, която впоследствие прераснала в посттравматично стресово разстройство.

Съпругата на Румен пред разбитата врата на обора.
Съпругата на Румен пред разбитата врата на обора.

Инцидентът, който едва не коства живота на пенсионера от девинското село Беден, стана на 21 септември 2015 г. Малко преди полунощ кучето се разлаяло. По това време бай Румен бил сам в дома си. Решил да провери за крадци, които да му вземат козичките. Взел фенерче, излязъл на двора и забелязал, че вратата на обора била разбита. Без да подозира, че в тъмното се крие мечка, тръгнал към постройката. В един момент от нея изскочил горският звяр. Мечката се изправила на задните си крака и го ударила с лапата по лицето, като му счупила зъбните протези. Повалила го, минала през него и след като изревала силно и яростно, побягнала. Мъжът изпаднал в шок, а заради удара по главата бил за кратко в безсъзнание. Когато дошъл на себе си, успял да се изправи и да се прибере в къщата, за да потърси помощ.

Пострадалият и съпругата му още не могат да повярват, че са станали жертва на мечо нападение.
Пострадалият и съпругата му още не могат да повярват, че са станали жертва на мечо нападение.

Още на следващия ден на място е извършен оглед от експерти на РИОСВ – Смолян, кмета на селото и служители на ТП ДЛС „Извора”. Специалистите са категорични, че там е идвала мечка, която е влязла в обора и убила една коза. Липсвали още три животни, които са открити на следващия ден. Две от козите били мъртви, а третата – тежко ранена.

При първоначалните прегледи лекарите констатират леки наранявания на нападнатия мъж.

Състоянието му обаче не се подобрявало. Наложило се няколко пъти да посещава хирург, както и психиатър. След срещата с мечката Румен Буков започнал да страда от безсъние, получил панически страх. Независимо от извършените психиатрични терапии, както и лечението с успокояващи лекарствени средства, психичното му състояние не се подобрило. Получил страх и от домашни кучета.  И досега продължава да сънува мечката с озъбената й уста. Изпитва непрекъснат страх от животни, дори от домашни, и не може да се грижи за козите си. Той все още се бори с нанесените психически травми, които са по-тежки от телесните наранявания.

По време на делото от Регионалната дирекция по горите представят справка от таксацията на кафявата мечка на територията на община Девин, в която влизат ДГС-Девин, ДГС-Триград, ДГС-Михалково и ДЛС-Извора. През 2015 г. са били преброени 48 мечки, а през миналата те са били 47. Броят на мечите нападения над домашни животни на територията на ДЛС-Извора за 2015 г. е 14. Според справката за същата година са издадени 3 разрешения за отстрел и са отстреляни две животни. От РДГ дават и отчет на извършените дейности, според който на територията на ДЛС-Извора за периода 2013-2014г. са засети 233 дка с видовете житни култури, тревни смески, ръж и овес; били засадени 2 250 фиданки на плодоваващи и горски плодни храсти; извършено е два пъти годишно поддържане на дивечови ниви от 24 дка, засадени с житни култури – тревни смески, ръж и овес; били раздадени 150 електрически огради.

Срещата на Румен Буков с мечка е поредният случай, който влиза в съда. Преди няколко години държавата бе осъдена от близките на убития от мечка Никола Шиков от село Кутела и нападнатата от мечка Галина Димитрова от село Малка Арда.

Преди месец 55-годишният Панайот Парев от смолянското село Люлка оцеля по чудо след нападение на горски звяр. След поредния инцидент и нарасналото напрежение срещу мечките в девинското село Грохотно от РИОСВ раздадоха 11 спрея и поставиха 8 фотокапана в района на двете населени места.

Advertisement
Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close