Темида

Нападнат от мечка осъди държавата за 20 000 лева

Нападнат от мечка осъди две министерства за причинените му вреди. Делото на Румен Буков от девинското село Беден приключи и в Пловдивския апелативен съд. Магистратите отмениха частично съдебния акт на Окръжния съд и осъдиха МОСВ и МЗГ солидарно да платят на 71-годишния мъж 20 000 лева обезщетение за нападението на мечка, което е с 5 000 лева повече от присъденото от първата инстанция. Според съда отговорността е и на двете министерства, под чийто надзор са защитените от закон кафяви мечки.

Нападението стана на 21 септември 2015 г. в самото населено място. Малко преди полунощ кучето се разлаяло. По това време Румен бил сам в дома си. Решил да провери за крадци, които да му вземат козичките. Взел фенерче, излязъл на двора и забелязал, че вратата на обора е разбита. Без да подозира, че в тъмното се крие мечка, тръгнал към постройката. В един момент срещу него се изправя на задните крака горският звяр. Мечката го удря с лапата по лицето, като му счупва зъбната протеза, наранява му и устната. Поваля го на земята, изревава и изчезва. Румен изпаднал в шок, а заради удара по главата бил за кратко в безсъзнание. Когато дошъл на себе си, успял да се изправи и да се прибере в къщата, за да потърси помощ. Негови съселяни го намират с раздрана устна и кръв по цялото лице. Единият му крак бил в рани, а той се тресял целият, охкал и вайкал, бил много уплашен.

Още на следващия ден на място е извършен оглед от експерти на РИОСВ – Смолян, кмета на селото и служители на ТП ДЛС „Извора”. Установено е, че нападението е от мечка, която е влязла в обора и убила една коза. Липсвали още три животни, които са открити на следващия ден. Две от козите били мъртви, а третата – тежко ранена.
От срещата си с мечката Румен Буков изживява тежък психологически шок, който го разтърсил значително. И сега продължават негативните му изживявания. Инцидентът е променил начина му на живот и го е накарал да се откаже от отглеждането на животни. Случилото се коренно променило ищеца, който от весел човек, шегаджия станал мълчалив, през нощта се стряскал в продължение на един месец и се събуждал по два-три пъти и викал на сън, страхувал се да излезе вечер навън.

В жалбата си до Апелативния съд от МОСВ посочват, че има съпричиняване от страна на Румен, защото той не бил поставил електрическа ограда или масивна врата на обора си. Магистратите обаче са категорични, че липсват данни дядото да е поел риска от нападение, като е съзнавал реалната възможност за настъпване на вредата, тъй като мястото на увреждането е в населеното място, а и бездействието му да вземе допълнителни мерки биха могли само да ограничат, но не и във всички случаи да предотвратят риска.

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

Advertisement
Етикети
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close
Close
Close