Advertisement
НОВИНИОБЩЕСТВО

Наказаха бракониер за убийството на сръндак

43-годишен мъж от пловдивското село Храбрино бе наказан за убийството на сръндак. Мъжът, с иницали С. А., ще трябва да плати 200 лв. санкция и 1 000 лв. обезщетение на ЛРД „Сокол“ – Смолян, за незаконно отстреляния дивеч. Мъжът е лишен и от право да ловува за срок от три години, а откритите в колата му ловна карабина, оптичен мерник, заглушител, патрони и нож, се отнемат в полза на държавата.

С. А. е арестуван на 18 август 2021 г. – няколко часа, след като е убито дивото животно. Към 19,30 часа овчар чул изстрел в околностите на село Гращица. Тръгнал да разбере какво става и видял паркиран лек автомобил с пловдивска регистрация. Обадил се на полицая, който отговаря за района и на място пристигнали двама униформени. Те бързо намерили колата, с още топъл двигател, паркирана до къща в село Стойките. Позвънили и на вратата се показал 43-годишният С. А. от Храбрино. Мъжът не отрекъл, че е управлявал колата, като обяснил, че ходил до магазина и гробищата. В момента, в който един от полицаите му казал, че ще извърши проверка на автомобила, мъжът станал неспокоен, влизал и излизал от къщата, отказал да даде ключовете и започнал да буйства. Оказал голяма съпротива, когато му поставяли белезниците. Малко по-късно дежурната оперативна група извършила претърсване на джипа. Намерено било разглобено оръжието, с поставен на него оптически мерник, в торба открили заглушител и патрони. При отваряне на багажника в пластмасов кош имало труп на сръндак с прерязана шия и изкарани вътрешности. А на дъното на контейнера – кървав нож. Той признал, че открил животното в гората, натоварил е тялото в колата с намерение да уведоми надлежните органи.

По време на досъдебното производство срещу С. А. са изготвени балистична, физико-химична и лесотехническа експертизи, както и две дактилоскопни експертизи.

Бракониерът е член на ловната дружинка в село Храбрино и досега не е бил наказван като ловец. Заради липсата на достатъчно доказателства, че точно той е застрелял сръндака, прокуратурата е прекратила разследването и изпратила материалите в Регионалната дирекция по горите (РДГ) – Смолян, за налагане на административно наказание. С. А. обжалва наказателното постановление с мотив, че са допуснати нарушения на процесуалните правила. Смолянският районен съд го потвърждава, но намалява глобата от 500 на 200 лв.

Advertisement

2 КОМЕНТАРА

  1. Законът изисква да бъде конфискуван и автомобила, който е исползван при бракониерството.

  2. Този убиец на животни трябва да лежи ефективно в затвора. Животните не са собственост на ложи, дружинки и всякаква подобна измет. До кога съда ще работи с меки китки и ще налага смехотворни административни глоби? Няма нужда от такъв съд.
    Ефективно наказание!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button