АнализиГОРЕЩА ТЕМА

Най-уязвимите от коронавируса – възрастните с хронични заболявания, ще се ваксинират предпоследни

Ние решихме на днешната пресконференция да обърнем повече внимание на процеса по ваксиниране срещу COVID-19″. Това каза областният управител на Смолян Недялко Славов на пресконференция в сряда. „Затова днес поканихме д-р Калайджиева – не само като отговорник за прилагането на плана за ваксинация в МБАЛ-Смолян, но и като човек, който е сред първите ваксинирани, за да сподели своето професионално мнение и личен опит от прилагането на ваксината.“, добави той. Целта е да се предостави повече информация за ваксината сред обществото, поясни областният управител.

Как става ваксинирането?

Преди имунизирането се попълва анкетен лист, който съдържа въпроси за хронични, онкологични, тежки хематологични или друг вид заболявания, алергични реакции и оплаквания в момента, обясни д-р Дафинка Калайджиева. Следва преглед и уточняване дали човекът e прекарал Covid-19, тествал ли се е, какъв вид тест е правен и какъв е бил резултатът, след което се запознава с характеристиките на ваксината. Попълва се декларация за информирано съгласие и се преминава към поставяне на първата доза, която е от 0.3 милилитра. Същото количество е и втората доза. Ваксината се поставя мускулно в ръката. Ваксинираното лице остава под медицинско наблюдение между 15 и 30 минути след поставяне на ваксината.

„Досега на 55 човека от медицинския персонал на МБАЛ-Смолян е поставена първата доза на ваксината на Pfizer/BioNTech, като на първата група от 10 човека, ваксинирана на 29 декември 2019 година, беше поставена втора доза на 19 януари 2021 година.“, каза д-р Калайджиева и допълни, че към момента от всички 55 ваксинирани лица няма постъпили сигнали за странични действия или настъпили алергични реакции. В Смолянска област от началото на ваксинацията в края на миналата година досега са се ваксинирали 220 души медицински персонал.

Кой кога ще може да се ваксинира?

Националният имунизационен план, който ще се спазва стриктно по думите на областния управител, предвижда пет фази на ваксиниране. В първата попада медицинският персонал на лечебни заведения, медицински специалисти по здравни грижи, зъболекари, фармацевти и друг помощен персонал – около 1600 души в Смолянска област. Ваксинираните до момента са около 14% от медиците в областта, а заявилите желание да се имунизират са около 500, или 31%.
Във втората фаза влизат учителите и помощният персонал в училищата и детските градини, настанените в социалните домове и работещите в социалните институции.
Третата фаза ще обхване хората, работещи в „рискови“ звена – общински и държавни служители, ВиК, Енерго и пр.
Лицата на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания са предвидени за четвъртата фаза на ваксинацията. И едва в петата фаза са уязвимите групи от населението.

Недоверие към ваксините и в Смолян

Наблюдава се предпазливост и недоверие към ваксината, поради което е нисък делът на хората, които желаят да се ваксинират, съобщи Недялко Славов. Данните сочат, че две трети от медицинските работници в областта не са изявили желание да си сложат ваксина. Още по-недоверчиви са раеботещите в сферата на образованието. Желаещите да се ваксинират учители са едва 263-ма, както и 84-ма – от непедагогическия персонал. Или 21% от около 2600-те души, работещи в училищата и детските градини в област Смолян. На този фон е необяснимо защо в първата или втората фаза не са включени хората, които може да загубят живота си, ако се заразят с кононавирус – възрастните хора с придружаващи хронични заболявания.

Планът за ваксиниране – като предизборна програма

През миналата година от Областния кризисен щаб непрекъснато акцентираха на високата възрастова група, от която са починалите от Covid-19 в Смолян, както и на съпътстващите заболявания – сърдечно-съдови, диабет и хронични белодробни болести. Но сега, когато дойдоха първите ваксини – по-важни се оказаха служителите в бюджетната сфера, в голяма част – партийни назначения на управляващата партия ГЕРБ.

Днес страната ни, която се нареди сред първите в Европа по смъртност от Covid-19, е на последните места по ваксинация. Заради поръчаното най-голямо количество от ваксината, която все още не е одобрена от Европейската комисия – тази на Astra Zeneca. В социалните мрежи хората питат дали има връзка фактът, че клонът на Astra Zeneca в България се ръководи от Зоя Паунова – майка на евродепутата от ГЕРБ Ева Паунова – Майдел. Властите отричат. Отрече и д-р Даниела Дариткова – шеф на здравната комисия в парламента и на парламентарната група на ГЕРБ. Решението за това какви количества ваксини да бъдат поръчани е експертно, а не политическо, заяви в национален ефир д-р Дариткова.

Нито една от държавите в Европа не е оставила на толкова заден план най-уязвимата група. Имунизационните планове в европейските държави не поставят каквито и да било служители, освен здравните, пред грижата за възрастните хора. И на всичко отгоре – българският имунизационен план твърде много прилича на предизборна програма – агитация, много обещания и никакви срокове за реално изпълнение.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close