НОВИНИ

Най-добрите ски учители от цял свят идват в Пампорово

Най-добрите ски учители от цял свят пристигат в Пампорово на 17 март за XXI-я си международен конгрес. ИНТЕРСКИ КОНГРЕС се организира веднъж на четири години, а целта му е да популяризира зимните спортове в целия свят, да промотира развитието на ски зоните и ски курортите, както и на туризма като цяло.

Висшият форум на Международната асоциация на ски учителите ще събере в Родопите 1100 експерти от 33 държави-членки и 3 страни-наблюдатели. В продължение на една седмица, от 17 до 23 март, асовете в снежните спортове ще представят най-новите тенденции в обучението по ски, сноуборд, фристайл и ски бягане.

„Пампорово“ АД направи много инвестиции, за да се състои всичко това – нов конгресен блок с 5 зали, като едната събира над 1000 души. Изключително модерен, със съвременна техника и с условия за домакинство на конгресни събития от световен мащаб“, каза на пресконференция Цветелина Бориславова, която е председател на организационния комитет на конгреса.

„Спечелването на домакинството е трудно, но организацията е още по-трудна и изисква огромен ресурс. Вече има изградена и специализирана зона за ски свободен стил и сноуборд“, коментира Петър Янков – председател на Сдружение „Българско ски училище“. Според него една от най-трудните задачи е да се осигури специализирано осветление на писта „Стената“. Изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков е убеден, че България ще бъде в топ 3 на най-добре проведените конгреси в историята. „Смятам, че ще надскочим това, което видях в Аржентина. Вложихме изключително много ресурс. Всичко, което направихме по инфраструктурата, вдига нивото на България, на курорта и на всички нас за организирането на такива събития“, посочи още той.

„Последните 4 години се положиха огромни усилия, за да посрещнем спокойно това събитие. Съдействието между общините и „Пампорово“ АД е налице и даде резултат. Държавата се ангажира с подобряването на пътната инфраструктура и всички подходи към курорта бяха ремонтирани през последните години“, каза областният управител Недялко Славов.

Програмата включва над 100 демонстрации, включително и вечерни шоу програми, десетки работни срещи, лекции и представяния на демо отборите на държавите-участнички, сред които и спускането на звезден отбор от България по пистата – Екатерина Дафовска, Рената Камберова, Йордан Йовчев, Радослав Янков, Александра Жекова и др.

Интересни вечери със специална програма подготвят кандидатите за следващото домакинство – тиролският курорт Кицбюел и финландският Леви.

Курортът “Пампорово” и Българско ски училище организират специална програма за откриването на „ИНТЕРСКИ КОНГРЕС 2019“, която ще се излъчва директно от БНТ.
За първи път в историята на форума ще се проведе и социална инициатива, насочена към децата и младежите. Ще бъдат обучени 100 деца в неравностойно положение, а връзката им със зимните спортове ще продължи и през следващите години, благодарение на дарителската кампания, която ще бъде организирана по време на конгреса.

Курортът Пампорово спечели домакинството на „ИНТЕРСКИ КОНГРЕС 2019“ преди четири години в конкуренция с руския курорт Сочи и финландския Леви. Досега форумът се е провеждал във водещи ски държави като Австрия, Германия, Швейцария, Норвегия, Франция, САЩ и Италия. Последната среща на ски инструкторите от цял свят беше през 2015 година в Аржентина.

Advertisement
Back to top button
Close
Close