ИнцидентиОБЩЕСТВО

Наградиха младежите, спасили с риск за живота си 74-годишна жена от пожар (видео)

Денис и Марчело са отличени за национална награда

„Особено ми е приятно да ви представя двама младежи, отличени за участие в националния конкурс „Пожарникар на годината за конкретен съществен принос“. Това са Денис Брахомов и Марчело Адилов, които спасиха 74-годишна жена от пожар“. С тези думи в четвъртък Мария Бакларова – ст. експерт „Човешки ресурси“ в Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, представи младежите, които спасиха човешки живот, с риск за своя.

Директорът на Пожарната комисар Симеон Цървуланов награди 18-годишния Денис и 19-годишния Марчело с грамота и плакет.

Пожарът, при който едва не загина 74-годишната Тода Жукалова, стана на 18 декември м. г. в смолянското село Чокманово. Около 01.00 часа след полунощ Денис Брахомов от маданското село Митовска и 19-годишният Марчело Адилов от рудоземското село Елховец преминавали през село Чокманово на връщане от Смолян. Още до табелата на населеното място забелязали ярка светлина, а по-късно видели и горящата къщата в махала Пиринска. Двамата незабавно се отправили натам. Когато приближи дома на Тода Жукалова, чули стоновете й.

Горящата къща

„С Денис сме приятели и вечерта бяхме на кафе в Смолян. Когато се прибирахме видяхме една къща, която гори. Нямаше все още екип на пожарната. Огледахме около къщата. Цялата беше в пламъци. Чухме викове. Жената беше много уплашена и притеснена, обикаляше в стаята. Каза ни, че е спала и се събудила, малко след като тръгнал пожара. И вътре имаше пламъци, но успяхме да я изведем навън. Беше страшно. Огънят пукаше“, разказа Марчело. „Жената викаше и молеше за помощ. Изобщо не се замислихме дали да влезем вътре“, вмъкна и Денис. Наложило се момчетата да разбият входната врата, която била залостена отвътре с шкаф. Видели жената с тенджера с вода в ръце, а около тях постоянно падали горящи предмети.
Възрастната жена не искала да излиза навън. Момчетата я убеждавали, а накрая Денис я взел на ръце и я изнесъл. След като се отдалечили на безопасно разстояние подали сигнал на спешния тел. 112. „Казаха ни, че екипът пътува към Чокманова. Попитаха ни дали има хора вътре. Обяснихме им, че сме изкарали жената.“, спомнят си младежите. Половин час по-късно пожарът е локализиран. Пламъците обаче унищожили цялата къща.

Комисар Цървуланов награди с грамота и плакет Денис и Марчело

„Благодарим много за наградата. Чувстваме се горди. Успяхме да помогнем с каквото може. Важното е, че жената е жива и здрава“, казаха след церемонията Денис и Марчело. След пожара при тях била племенничката и племенника на Тода Жукалова, които лично благодарили на момчетата за адекватната им реакция. „От онази вечер не сме виждали жената. Знаем, че сега живее при сестра си в село Гудевица“, допълни Денис. И двамата споделиха, че за първи път попадат в подобна екстремна ситуация. Те са горди със себе и се много се радват, че са спасили живота на възрастната жена. Марчело Адилов е завършил ПГТТ „Христо Ботев“ в Смолян, а Денис е все още ученик в същата гимназия.

Вчера в сградата на Регионалната дирекция на пожарната в Смолян бяха наградени служители на пожарната в Смолянска област. Писмена похвала са наградени в категория „Пожарникар на годината“ в направлението „Контролна дейност за служители, осъществяващи държавен противопожарен контрол и превантивен контрол“ и „Пожарогасителна и спасителна дейност“ получиха инспектор Красимир Йосифов от в Районна служба – Златоград, младши инспектор Иван Минков – от Районна служба – Чепеларе и младши инспектор Пламен Калемджиев – пожарникар в група „Пожарогасителна и спасителна дейност“ в Районна служба – Смолян. За националния кръг на конкурса „Пожарникар на годината“ е определен да участва младши инспектор Иван Минков.

Наградиха младежите, спасили с риск за живота си 74-годишна жена от пожар

Публикувахте от Вестник Отзвук в Четвъртък, 30 януари 2020 г.

Младши инспектор Иван Минков от службата в Чепеларе ще участва в националния кръг на конкурса „Пожарникар на годината“
Младши инспектор Пламен Калемджиев от РС Смолян получи награда в направлението „Пожарогасителна и спасителна дейност“
Инспектор Красимир Йосифов от Златоград получи писмена похвала в направлението „Контролна дейност за служители, осъществяващи държавен противопожарен контрол и превантивен контрол“

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close