ЗдравеНА ФОКУС

Министър Кацаров награди лекар от Неделино, ваксинирала 90% от жителите на две села

 

Д-р Милка Любомирова бе наградена днес за висока активност в имунизационната кампания в борбата срещу Covid-19. Тя е общопрактикуващ лекар в Неделино и е успяла да ваксинира на 90% от жителите на селата Диманово и Кочани. Почетната грамота на д-р Милка Любомирова бе връчена от директора на Регионалната здравна инспекция – Смолян, д-р Мими Кубатева.

„Благодаря за честта да бъда наградена за постигнати високи успехи при ваксинацията. Смятам, че всички лекари правят необходимото, за да ваксинират максимално повече и повече хора. Така че заслугата е обща. Всичко това ми коства от почивката и личното време. Когато съм свободна, се качвам на колата, и отивам да ваксинирам – както се казва: „От врата на врата“, сподели пред „Отзвук” д-р Любомирова. На въпрос как е мотивирала пациентите си да бъдат ваксинирани, тя каза: „Много лесно, имаме си изградено в годините доверие. И в моята практика се намират антиваксъри, но смятам, че с течение на времето ще се убедят, че е безсмислено да губим близки, приятели, колеги и клиенти, за нещо, което е предотвратимо като заболяване“.  Д-р Любомирова сподели, че процентът в град Неделино е по-малък, но в селата ваксинираните са с пъти повече.

По данни на директора на РЗИ – Смолян, д-р Мими Кубатева, най-висок процент на ваксинирани жители има в община Златоград – над 21%, след което е община Неделино. Община Смолян е на пето място, а с най-нисък обхват – 6.4%, е община Доспат.

От името на министър на здравеопазването д-р Стефан Кацаров областният управител Стефан Сабрутев връчи грамота н д-р Мими Кубатева за проявените от работещите във ваксинационните кабинети на РЗИ – Смолян и постигнати резултати и съпричастност към имунизационната кампания. Д-р Кубатева благодари за признанието от името на всички работещи в инспекцията. Тя изтъкна приноса на всички лекари от РЗИ, които намериха сили и време да работят и в имунизационния кабинет.

„Особено съм щастлива, че наградата се получава от общопрактикуващ лекар. Тя е абсолютно заслужена и много се гордеем с това“, каза д-р Снежана Бакърова – председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари  в Смолян.

Ваксинационната кампания  в област Смолян бе открита в края на миналата година – 28.12.2020 г. През първото тримесечие  на тази година са разкрити 14 имунизационни кабинети в почти всички общини. На по-късен етап  в имунизационната кампания се включиха и общопрактикуващите лекари.

Към момента са поставени 27 634 дози ваксини. Със завършен имунизационен процес са 14 199 лица – 13,94%. За страната – 18,4%. През целия ваксинационен период най-предпочитана (първа доза) е Comirnaty През летните месеци се засилва интересът към еднодозовата Janssen.

 

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close