НОВИНИ

Над сто души се включиха в четвъртото издание на „Японски масаж с родопски гайди и песни”

За четвърти пореден път сдружение „Заедно за Родопите” и читалище “Асен Златаров 1945” в с. Брезе съвместно с Юмейхо център „Виктория” организира поход под надслов „Японски техники за масаж с родопски гайди”. В събитието, анонсирано като „Един различен ден в Родопите”, се включиха над 100 участници. На 28-ми август сутринта основната група ентусиасти потеглиха от центъра на с. Брезе към местността „Синора”, където се намира старият параклис „Св. Петър и Павел”. След близо двучасов преход участниците в похода бяха посрещнати с пита и мед от певческата група при читалището в селото и двама млади гайдари. Изви се кръшно родопско хоро пред стария параклис.

Част от съборяните се включиха в груповите леки упражнения, водени от йога инструкторката Емилия Ангелова. Демонстрации на Юмейхо, класически масаж и мануална терапия представиха Стефан Божилов, 6-ти дан, представител на Юмейхо за България, Анита Върбанова и Владимир Георгиев в родопска носия. Домакините и гостите се насладиха на програмата, изнесена от певческата група, на чевермето и вкусните родопски ястия – клин, чучево (разядка от мляко, сирене и нарязани на ситно печени червени чушки), качамак с картофи. Приготвянето на някои от ястията беше заснето от проф. Елена Николова, изследователка на родопските говори, за интерактивната кулинарна карта на българската езикова територия, която се изготвя по проект на учени от Института за български език при БАН.

Сърдечни благодарности изказаха участници в събитието на Владимир Георгиев и Ирина Кочовска за прекрасната организация, на всички баби от селото за вълшебните гласове и родопските вкусотии, на терапевтите, показали нови техники за поддържане на здравето и жизнеността на тялото. Сдружение „Заедно за Родопите” развива активна обществена дейност – негова е заслугата за ремонтирането на Беденски минерални бани.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close