Advertisement
НОВИНИ

Над два часа продължи публичното обсъждане на проектобюджет 2024 г. на Община Смолян

При представянето на проектобюджета за 2024 г. на Община Смолян взеха участие зам.-кметът инж. Мариана Цекова, председателят на Общинския съвет Димитър Кацаров, директорът на финансовата дирекция Стефка Каварджикова и гл. експерт Василка Гатешка.
Проектът на бюджет за 2024 г. е балансиран на основата на изготвен анализ на приходите и разчет на разходите, съгласно приоритетите на управление на публичните финанси на Община Смолян, се посочва в мотивите за проекта за бюджет.

Той има за цел да осигури средства за всички сфери на обществения живот, независимо от предизвикателствата пред които сме изправени., се казва още в мотивите.
Проектната рамка на бюджета на Община Смолян за 2024 г. е 81 146 826 лева. т тях делегираните от държавата дейности са на стойност 49 329 500 лв. и местни дейности – 31 817 326 лева.
Залагаме близо 5 000 000 лв. за капиталови разходи, съобщи по време на общественото обсъждане на проекта за бюджет за 2024 г. заместник-кметът на Смолян Мариана Цекова, която представи рамката на новия бюджет. На общественото обсъждане присъстваха граждани, общински служители, общински съветници, кметове на кметства.

Жители на Смолян настояха за по-ефективно организиране на разделното събиране на отпадъците, както и за повече средства за ремонт на улици.

„Предлагам 20-те хиляди лева, предвидени за представителни разходи на кмета и на общинските съветници, да се пренасочат към фонд „Инвитро“, а цветята и венците да купуват от джоба си, както правим всички ние“, каза Георги Йочев, жител на Смолян, който е и председател на доброволното формирование към Община Смолян.

Председателят на Общинския съвет Димитър Кацаров съобщи, че по негово предложение е намалена издръжката на съвета с 14 000 лв., които ще бъдат инвестирани в система за гласуване.

На обсъждането присъстваха родители и учители от ОУ „Юрий Гагарин“, които настояха за цялостен ремонт на училището. „Има теч в покрива на новата сграда на училището, дограмата частично е сменена – само в южната част“, каза Снежана Орлова – председател на училищното настоятелство. Учители обясниха, че са изолирани само в класните стаи, защото по коридорите е много студено.

„Дворът на училището попада в голямото свлачище на Смолян и първо трябва да се укрепи. След това ще направим проект и ще кандидатстваме по инвестиционната програма“, каза заместник-кметът Мариана Цекова.

По време на публичното обсъждане бяха направени предложения и изразени становища по проектобюджет 2024 г. , които ще бъдат отразени в него.
Предвижда се следващото заседание на Общинският съвет в Смолян да бъде на 6 февруари, когато ще бъде разгледано предложението за приемане на Бюджета на Община Смолян за тази година.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!