Advertisement
НОВИНИ

Над 70 деца вече са участници в конкурса „Аз раста патриот“

Фотографиите на над 70 деца и младежи са подадени за участие в конкурса „Аз раста патриот“. Осмото издание на фотоконкурса се организира на безвъзмездни начала от журналистите Петя Гайдарова и Евелина Атанасова, с подкрепата на бутилираща компания „Михалково“.

Конкурсът първоначално бе създаден само за децата на Смолянска област, но с годините в него заявяват все повече желание за участие и родители и деца от различни краища на страната и български семейства, живеещи в чужбина. Така конкурса заживява собствен живот и се превръща в национален форум за изява на децата.

Целта му е децата и младежите да се представят в народни носии, а каузата е да ги учи с гордост да носят народната носия, да разбират и ценят народните традиции и те да бъдат предадени на следващите поколения.

Надяваме се държавата, в лицето на институциите, отговарящи за културата и образованието, както и за младежта, да подпомогнат инициативата, да я припознаят и развият, така че тя да не продължи да съществува, тъй като родители и деца сами я търсят и очакват. Предвид огромния интерес, без подкрепа на институциите този формат трудно би оцелял дълги години.

Осмото издание на конкурса стартира на 1-ви ноември т.г. Денят, в който почитаме народните ни будители. Участници в конкурса ще се приемат до 30 ноември т.г. включително. Инициативата се радва на голям интерес, до момента заявки за участие са подали родителите на над 70 деца и младежи.

Фотосите ще бъдат класирани от компетентно жури, което ще бъде обявено допълнително.

В конкурса ще се класират фотографии с деца в народни носии от четири възрастови групи: от 1 до 4 години; от 5 до 8 години; от 9  до 12 години; от 13 до 18 години;

В конкурса могат да участват както любители, така и професионални фотографи. Всеки може да участва с една фотография. Снимките трябва да са актуални и да бъдат с резолюция на изображението не по-ниска от 1000 х 800 пиксела.

Задължително условие е да има съгласие от родител/настойник на сниманото дете, снимката да бъде публикувана в електронни и печатни медии, както и да бъдe използванa в печатни материали, свързани с конкурса. Декларацията, заедно с формата за участие, могат да се изпращат на имейл:  azrastapatriot@gmail.com

„Фотографиите трябва да са придружени от попълнена форма за участие, която съдържа: име и фамилия на сниманото дете, неговата възраст, населеното място и училище, в което учи детето, телефон и имейл за контакт, кратък отговор на въпросите: какво обича да прави и какъв/ва иска да стане като порасне, името и фамилията на автора на фотографията“, уточняват организаторите на „Аз раста патриот“ – Петя Гайдарова и Евелина Атанасова.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!