ГОРЕЩА ТЕМАНА ФОКУС

Над 60% от заразените с коронавирус в Смолянско са настанени в болници

В МБАЛ - Смолян вече правят PCR-тестове по желание срещу 98 лева

60.7 % от заразените с COVID-19 през последната седмица са постъпили за лечение в в болници. Това съобщи днес на брифинг д-р Сийка Чернева – директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Смолян. Спрямо предходната седмица, се отчита ръст на новозаразените в общините Смолян и Чепеларе, добави тя. През седмицата положителни проби за коронавируса са дали 10 медицински лица и едно лице, което е в системата на здравеопазване. Не са регистрирани заразени учители и ученици. Към 16 ноември карантинираните контактни лица са 170. Средната възраст на починалите през последната седмица е 68.7 години.

От 09 до 15 ноември новорегистрираните случаи с COVID-19 са 139, което е с 15 по-малко от предходната седмица. 14-дневната заболяемост в областта е 271.4 на 100 хиляди, показателят на леталитета е 7.1, а 14-дневната смъртност е 29.9. Заразените лица през изминалата седмица са на възраст от 23 до 89 години, като 53% от инфектираните са над 60 години.

„От началото на пандемията към момента броят на леглата за интензивно лечение в МБАЛ-Смолян е увеличен от 9 на 12, като има възможност за разкриване на още 6, с което общият им брой ще стане 18 – това е над средното за Европа на 100 хиляди население.“, съобщи директорът на МБАЛ – Смолян, д-р Марин Даракчиев, като отново обърна внимание, че за момента болницата разполага с достатъчен брой легла за прием на пациенти с коронавирус.

От понеделник PCR-лабораторията в смолянската болница работи и с пациенти – с направление от РЗИ, с направление от инфекционист, и при желание от граждани срещу заплащане срещу 98 лева за тест.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close