Advertisement
НОВИНИОБЩЕСТВО

Над 400 персонални идентификационни кода издадоха инспекторите от НАП  Смолян

Над 400 персонални идентификационни кода бяха издадени за последните три месеца от НАП Смолян на данъкоплатци, желаещи да ползват Е-портал на приходната агенция.

Advertisement

Притежателите на ПИК и електронен подпис могат да се възползват от над 160 онлайн услуги.Най-популярни и търсени от тях остават подаване на данъчни и осигурителни декларации, справки за задълженията с възможност за плащане, включително и за местни данъци и такси, справки за изплатени доходи, за осигурителен доход, за извършени плащания и погасени с тях задължения, актуално състояние на трудови договори, подаване на заявления и получаване на удостоверения и други.

С ПИК на НАПмогат да се ползват не само е-услугите на агенцията, а и тези, предоставяни от други администрации, сред които НОИ, Националната здравноосигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието, напомнят от приходното ведомство.

В заявлениетоза издаванена ПИК е необходимо потребителят да посочи своите данни, задължително електронен адрес за кореспонденция, както и предпочитан от него офис на НАП, в който ще получи издадения ПИК. От съображения за сигурност, кодът се дава само лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button