Advertisement
Вяра и традиции

Над 400 гайдари ще участват в Националния събор на гайдата „Апостол Кисьов“

Националният събор на гайдата „Апостол Кисьов“ ще събере за трета година любители и професионалисти на гайдарското изкуство. Той ще се проведе на 25-26 юни. Посетителите ще сe насладят на изпълненията на над 400 гайдари, сред които оркестър „101 каба гайди“, с ръководител Костадин Илчев, оркестър „Тъпани и гайди“ с ръководител Григор Лалов, оркестър „Еподай“ с ръководител Веселин Козарев и други формации от различни фолклорни области на страната. Очакват се много гайдари от Пловдив, Белозем, Дорково, Русе, Търново, Ямбол, Варна и др., каза доайенът Костадин Илчев. В събора ще вземе участие бележитият гайдар Иван Варимезов и шестгодишният гайдар Стефан Георгиев Иванов от София, спечелил първо място в „ България търси талант“.

Advertisement

Националният събор на гайдата „Апостол Кисьов“ цели съхраняване и развитие на гайдарското изкуство, културен обмен в тази област и популяризиране на родопската гайда, мотивиране и подкрепа на младите изпълнители. Събитието няма конкурсен характер. Очаква се срещата на изпълнители и публика да създаде празник, а професионалното общуване между инструменталистите да укрепи връзките им и да провокира нови идеи.

За участие са поканени изпълнители на двата вида български гайди – каба и джура. На сцена ще се чуят индивидуални, камерни и оркестрови изпълнения на професионални и любители музиканти-българи и чужденци. те ще изпълняват песни от автентичния фолклор, ще преминат през обработения и такъв с различен тип музициране.

По време на събора желаещите ще мота да вземат и безплатни уроци по гайда. Гайдарят Никола Марковски посочи, че два дни не са достатъчни, за да се научи човек да свири на гайда, защото първо е желанието. „По време на събора ще дадем възможност на хората да хванат гайдата, да имат лична среща в нея и това да превърне в страст и да се научат да свирят“, допълни гайдарят.

Гайдарският събор стартира през 2018 г. с над 300 участници – оркестри, солисти, дуети, майстори и начинаещи, редуващи се със свежия хумор на Веселина Бабаджанкова. Проведе се кръгла маса на тема „Житейски и творчески път на фолклориста Апостол Кисьов“, бяха експонирани две фотоизложби. А фолклорен ансамбъл „Родопа“- Смолян, представи пред повече от 600 зрители своя спектакъл „Невястата“. Второто издание не отстъпи на първото. През 2019 г. бе представен двутомникът „Жизнен и творчески път на Апостол Кисьов“ и оркестър „Сто каба гайди“.

Акцент в тазгодишното издание ще бъде откриването на музея – обществена колекция „Гайдата – древна и вечна“.

Водеща на двудневния празник ще бъде неповторимата Веселина Бабаджанкова, която също е родом от Стойките. „Не е случайно, че в това село със 100 жители се случва нещо на световно ниво. Имаме вече и Музей на гайдата, което не се създава лесно, но години напред той ще работи и ще събира експонати. Хората, които организират този събор не са случайни, те са закърмени с гайдата. Стойченци сме дали много на света и се гордея, че съм част от това събитие“, каза примата на родопските лакардии Веселина Бабаджанкова, която ще бъде водещ на празника.

Нели Гергьовска

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close