Образование

Над 20 деца ще се обучават в полицейска академия в Смолян

Детска полицейска академия официално стартира във вторник. Откриването на тазгодишното издание бе дадено в сградата на Областна дирекция на МВР – гр. Смолян.
Повече от 20 деца, ученици от V клас от ОУ “Стою Шишков” в кв. Устово са проявили желание да участват в академията. Учениците ще се обучават от инспектор от Детска педагогическа стая при ОД МВР – Смолян, Николай Митрев веднъж седмично до края на месец април.

За поредна 18-та година се провежда Детска полицейска академия, чието начало тази година отново бе поставено тържествено от директора на ОД МВР – Смолян, старши комисар Николай Димов. Той приветства младите полицаи, като им пожела успех и да се забавляват. Едновременно с това, той изказа искреното си желанието, след приключването на Академията, да се научат как да бъдат в помощ на полицията и най-вече на хората в беда, както и да съдействат щом има нужда. Всички бъдещи полицаи получиха специално изработени тениски с официалното лого на ДПА.

На младите полицаи им предстоят много интересни занимания, атрактивни демонстрации, а наред с това и полезна информация, насочена към личната им безопасност и превенция на престъпни деяния. Децата ще имат възможност да се запознаят със структурата на МВР, да се срещнат лично със служителите в тези служби и да научат от тях подробности за дейността им, ще им бъде разяснено какво е престъпление, видовете наказателна отговорност, как трябва да реагират, в случай че станат свидетели на престъпление.

В сектор “Пътна полиция” децата ще имат възможност да затвърдят основните правила за пътна безопасност, след което ще се включат в акция заедно с пътните полицаи и ще раздават на участниците в движението брошури, изготвени от самите тях. Отново ще се проведе и едно от най-атрактивните занимания в рамките на Детската полицейска академия – стрелбата с малокалибрено оръжие и среща полицейско куче-водач.

Ще бъдат организирани посещения в Районната служба ”Пожарна безопасност и защита на населението”, където участниците в Детската полицейска академия ще научат как да действат при пожар, при бедствия и ще се премерят сили в забавни състезания по пожароприложен спорт.

Ще посетят и Регионалната дирекция “Гранича полиция”, където ще се запознаят с дейността на граничните полицаи. Предвиждат е и други занимания, които ще са интересни и вълнуващи.

Основната задача, която си поставя ОД МВР – Смолян, организирайки за поредна година Детска полицейска академия, е да утвърди правилното отношение на децата към закона и законосъобразното поведение, да ги запознае с функциите на основните звена в МВР, както и да развие умението им да работят в екип, да формират негативно отношение към правонарушенията и правонарушителите сред обществеността и особено в училище. Да придобият умения и навици при вземане на решение, касаещи собствената (лична) безопасност.

Advertisement
Етикети
Back to top button
Close
Close