НОВИНИ

Над 100 доброволци чистиха около хижи в Родопите (видео)

Между 24 август и 1 септември над 100 доброволци от екологично сдружение “За Земята” участваха в 21-вото високопланинско почистване, което тази година се организира в Родопите – край хижите „Чаирски езера“, „Ледницата“ и „Перелик“, част от международния пешеходен маршрут Е8.

Доброволци от цялата страна на всякаква възраст и с разнообразни професии отделиха последните си дни от лятната почивка, за да се включат в акцията, която завърши с над 500 чувала събран боклук. Ентусиастите успяха да изтеглят няколко огромни гуми, хвърлени в Чаирските езера, да съберат пластмасови и стъклени бутилки и опаковки около пещерата „Ледницата“, да извадят от деретата печка, хладилник, пералня и много метални отпадъци.

Край хижите „Ледницата“ и „Перелик“ бяха намерени и стари сметища, в които са се заравяли боклуци с десетилетия, още от построяването на хижите. Отново първите слоеве бяха предимно стъкло и консерви, а най-отгоре – пластмасови опаковки, като се откриха всякакви забавни “антики”.

Почистването на нерегламентираното сметище на метри от хижа „Перелик“

“С радост установихме, че пешеходните маршрути в Родопите са чисти, много рядко намирахме боклук по пътеките.” – коментираха организаторите от „За земята“.
За съжаление и тази година “чистачите” установиха, че се гори боклук около хижите, което е следствие от трудното извозване на отпадъците. Изключително необходимо е да има по-добра комуникация между собствениците на хижите и общините и ясни правила за управлението на отпадъци, за да се спре тази опасна и вредна практика. Важно е и туристите да се включват в този процес – най-добре е всеки да си носи собствено канче, бутилка, кутия за храна, за да не трябва да ползва пластмаса за еднократна употреба, която в хижите често предлагат.

Над 500 чувала с отпадъци събраха доброволците около три хижи в Родопите

“По време на почистването проведохме разговори с хижарите да направят компостери за хранителните отпадъци от кухнята, както и разделно събиране – например на алуминиевите кенчета, които продават на гостите. Направихме и табели с призиви към туристите да не изхвърлят боклука си в кошчетата, а да си го приберат в раницата, все пак са го качили до планината, не е трудно да го свалят по същия начин”, споделиха от “За Земята”.

Почистването се включи и в глобалната акция на движението Break Free From Plastic като в един от дните доброволци извършиха така наречения одит на марките (Brand Audit), чрез който да се установи кои производители са най-големите замърсители в световен план.

Над 100 доброволци от "За земята" чистиха около хижи в Родопите

Между 24 август и 1 септември над 100 доброволци от екологично сдружение “За Земята” участваха в 21-вото високопланинско почистване, което тази година се организира в Родопите – край хижите "Чаирски езера", "Ледницата" и "Перелик", част от международния пешеходен маршрут Е8.Доброволци от цялата страна на всякаква възраст и с разнообразни професии отделиха последните си дни от лятната почивка, за да се включат в акцията, която завърши с над 500 чувала събран боклук. Ентусиастите успяха да изтеглят няколко огромни гуми, хвърлени в Чаирските езера, да съберат пластмасови и стъклени бутилки и опаковки около пещерата "Ледницата", да извадят от деретата печка, хладилник, пералня и много метални отпадъци.Край хижите "Ледницата" и "Перелик" бяха намерени и стари сметища, в които са се заравяли боклуци с десетилетия, още от построяването на хижите. Отново първите слоеве бяха предимно стъкло и консерви, а най-отгоре – пластмасови опаковки, като се откриха всякакви забавни “антики”.

Публикувахте от Вестник Отзвук в Понеделник, 9 септември 2019 г.

 

Нашата кампания се казва „Боклукът в раницата“, поясни Стела Николова – участник в кампанията. „Тя цели да научи хората, когато ходят на планина, всеки боклук, който произвеждат, да си го слагат в раницата и да си го върнат в града. Там да се изхвърли, където трябва, или да се рециклира. „Ние организираме почиствания във високопланинските територии на националните паркове. Тази година ние за първи път сме в Родопите. Част от нашата инициатива е да отправяме послания към хората, когато ходят на планина, да не произвеждат боклук““ – добави тя

Искаме институциите да поемат своята отговорност и да предприемат конкретни действия, защото ние чистим веднъж годишно, но планината трябва да бъде чиста през цялата година. Виждаме, че има не добра комуникация между хижарите и общините за извозването на отпадъците. Поне в Родопите всички хижи са достъпни с някакъв вид автомобил и може лесно да се извозват. Установихме, че на много места отпадъци се заравят около хижите или се горят, което е още по-опасно за природата и за хората, каза пред „Отзвук“ представителят на Сдружение „За земята“ Данита Заричинова.

Боклукът, който събираме, не е много, не е както в националните паркове, но все пак го има и за неговото извозване ни беше помогнато от община Девин и от кмета на Широка лъка, добави Ясмина Иванова. С пикап от Чаирски езера на три пъти е извозен около 80 чувала, от хижа „Ледницата“ с голям камион – около 300 чувала, а от хижа „Перелик“ – около 170.

Advertisement
Back to top button
Close