КултураНОВИНИ

Националният исторически музей ще покаже традиционни български носии в Смолян по случай 3 март

От 26 февруари 2021 г. изложбата „Претвореното сътворено“ на Националния исторически музей гостува на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян.

„Претвореното сътворено“ представя женски костюми, пресъздадени върху кукли, както и автентични родопски тъкани и елементи от женско облекло от края на XIX – началото на XX в.

Умалените макети на традиционни български носии са изработени в края на XX в. от Антония Велева – дългогодишен реставратор в НИМ. Изработката на макетите-кукли е предшествано от теренни наблюдения, осъществени от авторката по време на национални и регионални събори, проучвания на музейни експонати, описания в етнографската литература и творби на Феликс Каниц и Иван Мърквичка. Представени са носии от различни етнографски области – Софийски край, Родопи, Пирински край, Балкана, Добруджа, характерни за XIX – средата на XX в. Научен консултант при изработването на макетите е професор Мария Велева.

Изложбата „Претвореното сътворено“ на Националния исторически музей, допълнена с етнографски и художествени ценности на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян, е посветена на Националния празник на България – 3 март и може да бъде видяна в залата за временни изложби на РИМ „Стою Шишков“ от 26 февруари до 11 май 2021 г.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close