Вяра и традицииНОВИНИ

Набират средства за ремонт на църквата „Успение Богородично“ в кв. Устово

Дарителска кампания за набиране на средства за ремонт на църквата „Успение Богородично“ в смолянския квартал Устово са започнали членовете на църковното настоятелство. „Храмът е един от символите на вярата в нашия квартал. Затова ние – настоятелите, смятаме, че е наш дълг и дълг на всички съвременници да поддържаме и съхраним това архитектурно и духовно наследство“, посочи Мария Чонгарова – член на настоятелството. Покривът на църквата се нуждае от неотложен ремонт. На няколко места има течове, които вече са започнали да увреждат стенописите. Ремонтът вече е започнал, но има нужда от средства за довършването.

„Дарителска сметка за ремонт на храма е открита през миналата година и със събраните средства, материали и доброволен труд през лятото на 2020 г. беше направен ремонт на камбанарията и покрива и подпокривното пространство на двата входа с открита галерия с аркади. Но това не е достатъчно и трябва спешно да се довърши и покривът на основното тяло на църквата“, обясни още Чонгарова.

Църква „Успение Богородично”е построена през 1865 г. Тя е трикорабна, масивно изградена с каменни стени, с подчертано удължен обем. Колоните са в две редици по пет, като носят арки и масивен покрив. Покривът над църковното тяло е с каменни плочи. Църквата има два входа: от запад и юг, като открита галерия с аркади обхваща западната и половината от южната и страна. Западната част на аркадата е била затворена през 1924 г. През същата година пред западния вход е издигната кула-камбанария. Иконостасът е таблен, с резбована венчилка и царски двери. Стенописите по стените са късни от ХХ век, а стенописите по стените датират от 1866 г.

Банковата сметка е: IBAN: BG91CECB979040H1249600 BIC: CECBBGSF ЦКБ АД КЛОН Смолян

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close