Вяра и традиции

На Водици архимандрит Висарион отслужи и Велик водосвет

В  Неделя преди Богоявление – на 5 януари, архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион отслужи в манастира над Смолян „Св. Пантелеймон“ празнична света Литургия и Велик водосвет. В църквата е прието да се отслужва само два пъти в годината Велик водосвет- на 5 и 6 януари. На 5 януари (Водици) се освещава вода в храмовете, а на 6 януари (Богоявление, Йордановден), с хвърлянето на Светия кръст в реки, езера и океани  се освещават всички води  в цялата вселена, както посочва св. Йоан Златоуст.

В манастира тържествено бе отбелязан този празник. На светата литургия заедно с архимандрит Висарион съслужи отец Димитър Михайлов от катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“, помощници бяха иподяконите Валери и Красимир. Във възхвалните и молитвени песнопения участваха хористи от храм „Св. Дух“ – Смолян. Игуменката на манастира монахиня Анастасия също се включи с изчитане на текстове от Библията. Най-малкият поклонник пристигна от Швейцария, той е кръщелниче на монахинята и за пореден път бе в манастира. Имаше богомолци от Смолян, столицата и други градове, всички знаят колко е благодатна единната молитва.

Преди да освети кръстообразно водата в десетте съда архимандрит Висарион, помолвайки се на Господа, призова чрез невидимото проявление Свети Дух да слезе, както при Йордановото кръщение на Иисус Христос, и да освети тази вода  –  да бъде  тя дар за освещение, за избавление на греховете и изцерение на душите и тялото,  за всяка особена полза. Да прогонва видими и невидими врагове, да  ни  избавя от всяка беда и чрез поръсване с тази вода от Великия водосвет да има благоденствие в дома, здраве и мир в семействата. Божието благословение да бъде над всички!

След това присъстващите на Литургията и на Великия водосвет седнаха на обща трапеза за благословен манастирски обяд.

Росица Примовска

Advertisement
Back to top button
Close