Вяра и традиции

На Петковден светата Литургия архимандрит Висарион ще отслужи в Махмутица

На 14 октомври (понеделник) архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще почете храмовия празник на църквата „Света Петка“ в махала Бистрица (Махмутица) над  Широка лъка  и  ще отслужи  от 9 часа божествената св. Литургия. С него в служение ще бъдат  предстоятелят на храма свещеник Иван Марински и секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков.

Църквата е завършена и осветена през 1925 г.  В  строежа  й  е  участвало благотворително местното население. Намира се на над 1500 м. надморска височина. До нея се стига по 6-километров  черен път от с. Широка лъка, който не е пречка всяка година на храмовия празник да се събират десетки  вярващи родопчани с корен от Махмутица и много гости, за да се покланят на светицата и да й благодарят за нейните милости.

Св. преподобна Параскева Епиватска, наричана от нашия народ и Петка Българска, е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят, отбелязва Православие бг.  Тя живее през ХI век, просиява с чудни монашески и аскетични подвизи в светите земи на Палестина и завършва земния си път в родния си Епиват, където нетленните й мощи извършват многобройни чудеса. Оттам започват нейните дълги посмъртни скитания по земите на Балканския полуостров, които я правят „своя“ и за българи, и за сърби, и за румънци, и за гърци…

 Славата  на св. Параскева е свързано и с Българското царство. Когато Източната римска империя пада под властта на латините (след 1204 г.), мощите на преподобната Петка били пренесени от Епиват в Търново през 1238 г., по времето на цар Йоан Асен II.  Тук преподобната се радва на изключително почитание като покровителка на града и на цялото царство. Тук е написано и най-вдъхновеното житие на светицата  от св. патриарх Евтимий, в което той възкликва:  „Ти си слава на жените, красота на девиците, пример на апостолски живот, одобрение на пустинниците, застъпница на младите, пазителка на задомените, на всекиго подателка на всичко, от което се нуждае! Ти имаш способността да вършиш чудеса, ти даваш обилно и без завист потребното на всички!“ Мощите на св. Петка  сега се съхраняват в митрополитската  катедрала в Яш, Румъния.

Нека на храмовия празник на църквата  в Махмутица  да бъдем заедно!

Архиерейско наместничество – Смолян

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close