IN MEMORIAMНОВИНИ

На 92 години почина известният смолянски уролог доц. д-р Асен Маргаритов

На 92-годишна възраст ни напусна доц. д-р Асен Маргаритов. Известният смолянски уролог е починал в Пловдив на 18 януари т.г. В момента в храм „Св. Теодор Стратилат“ – кв. Долно Райково, върви поклонението.

Погребението ще е днес (20.01.2020 г.) от 13,30 часа в гробищен парк – Райково.

Доц. д-р Асен Маргаритов е роден на 31 юли 1927 г. Той е възпитаник на Райковската смесена гимназия „Васил Левски“ и е първенец на випуск 1946 г.  Завършва медицина с отличие през 1952 г. и започва работа в хирургичното отделение на Околийска болница – Златоград. През 1954 г. специализира хирургия в ИСУЛ – София, а от 1958 г. работи като хирург в Околийска болница – Устово. През 1959 г. специализира урология и поставя основите на урологичната помощ в Средните Родопи. Бил е асистент в Катедрата по урология на ИСУЛ. След 3 години спечелва конкурс за асистент в Клиниката по урология на ВМИ – Пловдив, след 15 години я оглавява. По същото време работи като консултант и методичен ръководител по урология в Окръжните болници – Хасково, Кърджали и Смолян. Оказва спешна консултантска помощ на урологичните отделения в цяла Южна България. Консултира и Туберкулозната болница по урогенитална туберкулоза и АГ-клиниката на ВМИ по урогинекология. След защита на дисертация през 1979 г. му се присъжда научната степен кандидат на медицинските науки, а през 1983 г. – доцент. Последните три години е ръководител на клиниката по урология, а след пенсионирането му работи още осем години като завеждащ урологичното отделение на Окръжна болница Смолян. Там получава и престижното звание „Лекар на годината“ за 2003 г. на БЛС – Смолян.

Автор е на над 80 научни труда, съавтор на учебника за студенти и уролози “Урология”1995 г., на научно-популярните книги “Урологичните заболявания и поведението при тях” – 1985 г. и 2001 г. и “Заболявания на простатната жлеза” -1995г., както и на историята на здравеопазването и основателите му в Средните Родопи – “За здравето на родопчани”1999 г., в съавторство с д-р Стефан Илчевски.

Доц. д-р Маргаритов е един от основните организатори, дарители и изпълнители при възстановяването на цялата манастирска обител “Св. Атанас” в местността Варадил край Райково. Написва и специална книга “Манастирът “Св. Атанасий Велики” – духовна твърдина в Родопите” (2009 г.), която съдържа страници от миналото и настоящето на храма, както и книга за  родословието на хаджи Маргарит. Удостоен е от Община Смолян и със званието “Почетен гражданин на Смолян”.

Вестник „Отзвук“ изказва съболезнования на близките!

Advertisement
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close