НОВИНИОБЩЕСТВО

На 21 ноември област Смолян ще почете жертвите на пътя

На 21 ноември т.г. за 16-ти път Смолян ще почете жертвите на пътя. С решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

„Нека се обединим за запазване на живота и здравето на хората, защото всеки живот си заслужава. Нека бъдем пример за добро отношение, отговорност и толерантност на пътя, за да постигнем една по-здравословна и безопасна среда на пътното движение, което да доведе и до намаляване броя на жертвите“, каза директорът на Областната дирекция на МВР в Смолян ст. комисар Николай Димов.

Ежегодно в резултат на инциденти по пътищата на страната ни стотици губят живота си, хиляди получават тежки наранявания и боледуват продължително, значителен е броят и на пострадалите с увреждания за цял живот. Често сред жертвите са млади хора и деца, загубата на които оставя неизлечима мъка и страдание в живота на близките им. Тази загуба има не само емоционален, но и икономически характер както за семействата на загиналите и пострадалите, така и за страната ни. Освен че отнемат ценен човешки ресурс при наличието на ниската раждаемост и състаряването на населението ни, пътнотранспортните инциденти утежняват финансово здравната система и всички ангажирани институции.

„На 21 ноември светът отново ще си припомни за огромния брой пътнотранспортни произшествия, които взимат хиляди човешки животи и оставят в пъти повече пострадали с трайни увреждания. Ние сме част от тази действителност и не спираме да търсим начин за намаляване на жертвите от пътнотранспортни инциденти. Нека на 21 ноември отдадем своята почит към жертвите от катастрофи и се обединим в усилията си за съхраняване на човешкия живот. Нека хората, които ежедневно се движат по улиците и по пътищата, да се чувстват сигурни и да се връщат в края на деня живи и здрави при семействата си. Нека помним, че само за една година – 2020 г. – по пътищата на страната, са загинали 463 и са ранени 7121 души. А за десетте месеца на тази година загиналите са 418, а ранените – 6347“, написа вътрешният министър Бойко Рашков в обръщение до всички българи.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close