Без категория

На 12 август Смолян ще си вземе последно сбогом с Христина Лютова

На 12 август смолянчани ще се простят с гласа на Родопите Христина Лютова. Поклонението пред урната с тленните останки на народната певица ще се състои във фоайето на Родопския драматичен театър от 10.30 до 12.30 ч., каза пред журналисти дъщеря ѝ Марияна Павлова
Христина Лютова почина в Лондон на 12 май т. г., дни преди да навърши 80 години. „Заради пандемията и понеже чакахме да отпадне карантината, правим поклонението три месеца след смъртта й“, добави дъщеря ѝ.

Последното желание на певицата, която е и почетен гражданин на Смолян, е било да бъде кремирана и прахът й да бъде разпръснат над Кайнадина.
„Много хора ми се обадиха по телефона в Лондон, за да изкажат съболезнования. Всички те ми казваха:

„Тя не е само ваша, а и наша. „скаме да си вземем сбогом“ че тя не е само наша“, допълни дъщерята на Христина Лютова.

Лютова е родена на 24 май 1940 г. в Смолян. Има две деца, 4 внуци и едно правнуче. 46 години е на сцена, от които 32 с Държавния ансамбъл „Родопа“. Пяла е и в ансамбъл „Филип Кутев“, част е и от дамското трио „Родопея“, а през 1976-а е удостоена със званието “Заслужил артист”. Христина живееше от 6 години при дъщеря си в Англия. Тя произхожда от Узуновия род в Смолян. Майка й починала 40 дни след раждането ѝ. Затова след смъртта ѝ са я кръстили на леля ѝ. Израснала в дома на баба й Жечка Лютова. Когато направила първите си записи в радио „Пловдив“, излязла с фамилията Лютова.
Христина Лютова споделяше, че излизането на сцена за нея бе като влизане в храм. Затова заставаше с благоговение пред хората, които са дошли да я чуят, а с поведението и майсторлъка си показваше уважение към тях.

Имаше рядък глас – контраалт, и богат музикален репертоар, в който са включени родопски песни от Златоградско, Смолянско и Чепеларе, откъдето е и коренът ѝ. Сред най-известните ѝ песни са „Очи, очи, чьорни очи“, „Брала мома…“, „Марудо, алтон Калудо“, а „Планино, стара планино“ бе нейната коронна песен, която караше публиката да онемява.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close