Култура

Музеят на родопския карст в Чепеларе отваря врати след пълно преобразяване

Единственият по рода си музей на пещерите и пещерното дело в Югоизточна Европа отваря врати за туристически посещения след пълно преобразяване. Днес Музеят на родопския карст в Чепеларе, който е открит преди 39 години, е напълно ремонтиран с над 1.1 млн.лв., осигурени чрез управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020 г., съобщиха от министерството.

Проектът „Интегриран подход за развитие на културни и природни обекти в Чепеларе, България и Просочани, Гърция“ цели да съхрани и подобри местната култура, паметници, природни туристически ресурси и да популяризира форми на туризъм, както и да покаже различните култури, обичаи, начин на живот, традиционни знания и занаяти.

Музеят е с изцяло нов дизайн на всички помещения в сградата и ново оборудване, както и новата декорация, имитираща карстова пещера с отливки. Музейните експонати са разположени и аранжирани върху съвременни нови стъклени шкафове, изложбени маси, полици и витрини. Пространството в централната зона на музея е преустроено в мултимедийна зала. Положени са също нови настилки, стенни облицовки и тавани. В стените са вградени ниши за излагане на експонати. Обособено е помещение за сувенири, както и са подновени всички инсталации.

Музеят на родопския карст притежава богата експозиция минерали, скъпоценни и полускъпоценни камъни, различни видове скали и пещерни образувания. В отдела по пещерна палеонтология, са показани какви животни са обитавали пещерите. Посетителите могат да видят възстановен изцяло от естествени кости скелет на пещерна мечка, както и част от долна челюст на леопард, която е най-старата кост от такова животно, намерена в цяла Европа.

По проекта също е доставен уред за холограмни изображения, монтирано е обрудване за спектакъл със звук и светлина, както и сцена в центъра на града. Представлението „Звук и светлина – паметта на Чепеларе“ акцентира върху величието на историята, на важните моменти от битките при освобождението на Родопите, както и върху развитието на Чепеларе през годините и до днес, съобщиха от министерството.

По проекта е изработено смартфон приложение, достъпно за всички потребители. На базата на QR кодове e представена информация за туристически обекти с културна и природна стойност. Разработена е открита база данни за културни палеонтологични активи на Чепеларе и Просочани в Гърция.

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close