Advertisement
НОВИНИ

Музеят на родопския карст и НАО „Рожен“ вече са в 100-те национални туристически обекта на България

Музеят на родопския карст и НАО „Рожен“ стават част от 100-те национални туристически обекта в България. Решението е било взето на заседание на координационния съвет на Национално движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта”, което се проведе на 20 февруари в Министерството на културата и под егидата на БТС (Български туристически съюз).

Процесът по одобрението на емблематичните туристически обекти в община Чепеларе продължи две години и половина. Комисията е разгледала общо 14 кандидатури, като 7 от тях са получили одобрение. На заседанието са присъствали Кръстьо Кръстев – министър на културата, Ирена Георгиева – зам.-министър на туризма и Венцислав Венев – председател на БТС.

При посещение на 25 обекта, които са част от 100-те национални туристически обекта, се връчва бронзова значка, а при 50 – сребърна. При посещение на стоте обекта се връчва златна значка. Движението е създадено през 1966 г. по инициатива на Българския туристически съюз. Основната му идея е всеки турист да се запознае с най-хубавите и най-свидните за всеки българин планини, природни и исторически забележителности, музеи и паметници.

НД “Опознай България – 100 НТО” е една от най-престижните инициатива на БТС. То е най-популярното обществено движение и е емблематично за съюза, без аналог е не само у нас, но и в света. Досега милиони хора са се докоснали до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Има участници не само от България, но и от Германия, Русия, Франция, Дания, САЩ, Сърбия, Украйна.

Уникалността на движението е в това, че то е многопластово, обхваща не само исторически, но и културни, природни и археологически забележителности. Към вече утвърдените обекти се включват нови, с което се дава възможност на участниците да имат по-голям избор при посещаване на забележителностите в страната ни.

След обсъждане на кандидатурите на 14 обекта бе решено в списъка на движението да бъдат включени следните нови обекти:
1. Белене – Антична митница „Димум” и лагер „Белене”
2. Пловдив – Епископска базилика на Филипопол и Късноантична сграда „Ирини”
3. Попово – Исторически музей
4. Севлиево – Исторически музей – Късноантична и средновековна крепост „Хоталич” – експозиция на открито и Хаджистояново училище
5. Стрелча – Исторически музей
6. Рожен – Национална обсерватория и Чепеларе – Музей на родопския карст
7. София – Софийска синагога.
Актуализираните книжки с печати и за новите обекти ще бъдат налични от 1 април 2024 г.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!