Advertisement
Вяра и традиции

Музей на гайдата откриват в смолянското село Стойките

Излагат за първи път инструменти и архиви на гайдарското изкуство

 

Advertisement

Първият Музей на гайдата в страната ще бъде открит в село Стойките. Събитието е част от Националния гайдарски събор „Апостол Кисьов“, който ще се проведе на 25-26 юни. Музеят, който ще съхранява изворите на гайдарското изкуство, се помещава в Народно читалище „Пробуда – 1903“ в селото, което е най-голямото селско читалища в България. Около 130 са засега експонатите, дадени около 100 дарители от цялата страна. Проектът за оформлението е на Диана Георгиева и е много впечатляващ, различен от подредбата на останалите музеи.

В основата на идеята музеят да се направи в Стойките е доайенът Костадин Илчев и негови колеги, каза Мария Кисьова – председател на читалището. Тя допълни, че по инициатива на организационния комитет е започнало и събирането на експонатите в колекция. Паралелно с това читалището работи и по проект „Гайдата – древна и вечна“, чийто екип е от фолклористи, музиканти, експерти и хора на изкуството, с познания в тази област. Музеят на родопския инструмент вече има регистрация в Министерството на културата.

„Село Стойките е център на гайдарската традиция, както и рождено място на много гайдари, затова и мястото на музея е там“, посочи Лазарин Кисьов. Той е син на основателя на „100 каба гайди“ Апостол Кисьов, който през 1961 г. полага началото на състава, чието ядро е от стойченски гайдари – над 35 души участват в него. „През годините в Стойките през къща е имало по един, дори по двама гайдари и това е причината мястото на Музея на гайдата да бъде точно в това село“, допълни Кисьов.

Дарителите на музея са от цяла България. Събирането на експонати, свързани с гайдарството, не спира до тук и фондът ще продължи да се обогатява и занапред. „Издирваме информация за изкуството и за гайдите на покойни творци, като музика, видеа, песни. Такива са легендарните Бай Дафо Трендафилов, Анастас Иванов, бай Хальо, Костадин Варимезов от Старнджа. В атрактивнтата културна институция ще се представят филми“, каза още Мария Кисьова и допълни, че сред експонатите може да се видят фрагменти от живота на най-възрастния представител на гайдарското изкуство в България – Иван Петков Бозуков, роден през 1888 г. в село Кортен, Новозагорско. Идеята е музеят да съчетава в себе си интерактивен характер, с който да се осъществява емоционална връзка между звуково-визуалното представяне и емоцията на посетилите, защото усвояването на информацията ще доведе до пълно сетивно изживяване.

„Музеят е уникален със своите експонати, които са не само качествени инструменти, но и такива с историческа ценност, като първата гайда на Апостол Кисьов. Тя е изработена от Никола Ружинов и е подарък по повод откриването на многото школи за каба гайда в региона. Друга ценност е снимка с автобиография на Димитър Петковски – гайдарят, който свири на Валя Балканска и заедно звукът от гайдата му и нейният глас летят с „Вояджър 1“ и се чуват в Космоса. Той е един от първите професионални гайдари в Ансамбъл „Родопа“, вмъкна Лазарин Кисьов. наследникът на Апостол Кисьов издаде, че музеят ще има и специален кът на майсторите с инструменти, с които се изработват гайдите.

Нели Гергьовска

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close