Advertisement
НОВИНИ

Музей галерия „Петър Пиронков“ и Община Смолян организират лекция на тема „Родопските художници“

Музей галерия „Петър Пиронков“ и Община Смолян организират лекция на тема „Родопските художници“, съобщиха от пресцентъра на общината. Тя е посветена на първите родопски творци с академично образование – Анастас Стайков (1905г.-1988 г.) и Владимир Рилски (1905г. – 1969г.). Лектор ще бъде изкуствоведът Сузана Николова. Събитието ще се състои на 25 ноември (събота) от 11.00 часа в къщата музей „Кирил Маджаров“ – кв. Устово, съобщи популярният живописец Петър Пиронков. Той допълни, че всяка последна събота от месеца ще бъдат представени лекции за всички художници от Родопите, които имат роля за развитието на изобразителното изкуство в региона. Предвиждат се и уроци по рисуване за деца.

Посетителите на първата лекция ще получат подарък,  каталози с произведения на известни творци. Входът е свободен.

От Общината припомнят, че Музей галерия „Петър Пиронков“ беше открит официално на 16 септември т.г. Творецът Пиронков дари 40 уникални, монументални платна на Община Смолян. По идея на кмета Николай Мелемов, картините се експонираха в Къщата музей „Кирил Маджаров“, където се помещава галерията. Преди това къщата беше реставрирана от общината.

„Целта ни беше да поставим основите на един художествен живот в реставрираната къща. Доказахме, че изкуството в Родопите може да е на световно ниво и публиката има нужда от това духовно съзерцание, което преживява като посещава изложбите“, коментира още Пиронков.

Работното време на музея е всяка събота и неделя от 9.00ч. до 18.00 часа.

 

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!