Advertisement
Вяра и традиции

Мост между духовното и моралното в Международната седмица на брака

Първи дамски клуб за развитие на община Смолян се включи в Международната седмица на брака, посветена на семейството и неговите традиционни ценности. Събитието под наслов: „Ценността на брака. Ежедневните предизвикателства. Да обичаш и да бъдеш обичан“. Вълнение, чувства и размисли. Дом, семейство и любов“,  се проведе в Народно читалище „Орфееви гори“ в сряда. То бе уважено от граждани, експерти, журналисти и неправителствени организации. Привилегия и усещане за огромна подкрепа бе присъствието на духовните водачи на християнската и мюсюлманската религия в областта – заместник районен мюфтия на област Смолян Байрам Ушев и свещеник Запрян Шиков – секретар на Архиерейското наместничество.

Началникът на „Статистически изследвания“ Николай Славов

За съжаление намаляваме с едни от най-високите темпове“, каза началникът на „Статистически изследвания – Смолян“ Николай Славов. Данните, които представи  за брой семейства, бракове и разводи, също показват бързите темпове на обезлюдяване. През 2001 г. в Смолянска област семействата са били 42 700. Десет години по-късно, при последното преброяване, те са 37 670, а сключените бракове са намалели два пъти. През последните 10 години бройката им е около 250 на година, а бракоразводите са между 70 и 100.

Снежана Орлова и Димитър Паскалев от от Шеф Клуб – Смолян

В дискусията се включиха зам.-районният мюфтия Байрам Ушев и секретарят на Архиерейското наместничество Запрян Шиков, които говориха за вярата, любовта и разбирателството. За брака и семейството своя опит представиха психолозите Нели Георгиева и Тодорка Манолевска; шефът на „Статистически изследвания“ Николай Славов; Юлия Таипова – младши инспектор в РСПБЗН Смолян; Хари Куцева – преподавател по български език и литература; Анджелика Енгледал – университетски преподавател, майка на 4 деца; Димитър Паскалев и Снежана Орлова от Шеф Клуб – Смолян към Асоциацията на професионалните готвачи в България.

Гости бяха и Катя и Васил Росенови, които вече 56 години са заедно.

Незабравимо гостуване на събитието направиха и 2-класниците от 2 ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“, както и 5-годишните деца от ОДЗ № 4 „Радост“, чрез своите рисунки на тема „Семейство“.

 

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!