Advertisement
НОВИНИ

Монумент на мира, изработен от войнишки каски, откриват в Забърдо за Деня на Европа

Думата „МИР“, изработена от стари войнишки каски във вид на огромна скулптора ще бъде поставена до Гълъба на мира в село Забърдо за 9-ти май, Деня на Европа.

За да осъществи своята нестандартна идея, новият стар кмет на селото Валентин Черпоков, в продължение на две години издирвал и събирал стари войнишки каски.

„Преди около 2 години направихме и поставихме скулптурата „Гълъб на мира“ – скулптора Антон Урдаджиев го изработи. Имаше голям отзвук. Много туристи от цял свят дойдоха да го видят. Исках да го завърша и да напишем думата „МИР“, за да стане един голям, хубав монумент и да го открием за Деня на Европа – 9-ти май., каза за „Отзвук“ Валентин Черпоков. „Две години събирах каски – по 5 от тук, по 10 от там – много трудно ги събрах – над 320 каски. Намерих и много стари. В тези букви са вградени каски от Втората световна война. Това е думичката, която ще спаси света, нашата държава, ще ни спаси от войната по пътищата. Това е и основното послание, което искам да отправя към всички.“, добави Черпоков.

Той сподели, че първото нещо, което ще направи в понеделник, след като мине клетвата и официално встъпи в длъжност като кмет на с. Забърдо, ще бъде да изпрати покани до президента Румен Радев, до Корнелия Нинова, Бойко Борисов, Делян Пеевски, Костадин Костадинов, Слави Трифонов и всички лидери на парламентарно представени партии. „Ще ги поканя да дойдат в Забърдо и да пуснем заедно 79 гълъба на мира. Ще поканя и Христо Стоичков – онзи ден разговарях с него, който ще бъде основното лице на събитието и посланик на мира.“, Сподели Черпоков. Моята мечта е да няма войни, да няма убити невинни млади хора по фронтовете, да няма убити деца и почернени, разбити семейства.

Гълъбът на мира, който бе поставен преди 2 години в Забърдо

Извън темата, Валентин Черпоков сподели пред камерата, че след изборите в малките общини има голям натиск над хората. „Хората са принудени да се изселват, заради кметове, които не са от една партия с общинския кмет. На 26 март ще имаме събиране на – поканен съм за член на управителния съвет на Асоциацията на кметовете на малките населени места и ще настояваме да ни се обърне внимание и всеки кмет да има възможност да защити свой бюджет, за да може да има развитие и в малките населени места.

„Докато държавата не ни обърне внимание, ние ще бъдем принудени да затваряме пътя на разклона на Забърдо, да протестираме, защото не ни дават възможност да се развиваме. Аз като кмет на Забърдо съм принуден да работя и да се развивам въпреки Община Чепеларе. Във всяка община има по един „нотариус“ (б.р. във връзка с нашумелия Мартин Божанов – Нотариуса), който влияе на кмет, на общински съвет, влияе на бизнеса и пречи за развитието на малки и изостанали региони като нашия, защото те все повече се обезлюдяват.“, добави Черпоков.

 

Advertisement

3 КОМЕНТАРА

  1. Антон е УРДАЖИЕВ,Арабаджиев може да е някой друг но не и той!

    1. Благодарим. Поправено е. Съвсем несъзнателна е грешката. Възможно е да не съм чула добре фамилията при свалянето на записа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!