Култура

Момичета от Върбина предизвикаха фурор пред 10 000 в Босна и Херцеговина

Самодейците при НЧ „Братан Шукеров- 1953“ с. Върбина се представиха блестящо на VII международен фолклорен фестивал на фолклора в град Пурачич, Босна и Херцеговина, съобщиха от пресцентъра на Община Мадан. Фестивалът се проведе в дните от 10 до 13 август, а участие в него взеха са взели състави от Хърватска, Македония, Турция, Черна Гора и над 30 фолклорни групи от Босна и Херцеговина. Единствените поканени представители от България са били момичетата от с.Върбина.
В продължение на четири дни група за автентичен фолклор „Върбински извори“ и танцова група „Родопска китка“ представиха красотата и многообразието на нашия фолклор пред повече от 10 хил. зрители в босненските градове Пурачич и Лукавац.

Наградите

Освен с изпълненията на песни и танци истинско удивление предизвикали и автентичните върбински носии, с които самодейците бяха облечени по време на изявите си. Въпреки че фестивалът не е с конкурсен характер, върбинските самодейци са били удостоени с отличия в различни категории – за песните, за хората, за носиите и разбира се за презентирането на българската „шопска“ салата.

Представихме се прекрасно на фестивала, впечатлихме публиката, която беше многохилядна и бурно аплодира нашите изпълнения. Фестивалът се радва на огромен международен интерес, каза председателят на читалището Снежана Касабова. „Това, което изживяхме и видяхме, някак само с думи не може да се опише, а трябва да се изживее. Незабравимо ще остане участието ни в Босна и Херцеговина.“ – добави тя.

Advertisement
Етикети
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close
Close
Close