Вяра и традицииНОВИНИ

Момчиловци няма да празнува за първи път от 30 години

Смолянското село Момчиловци за първи път от 30 години няма да празнува на 21 май – Св. св. Константин и Елена. „Светският празник няма да се проведе, но ще отбележим само храмовия. Пожелаваме си да ни закрилят светите равноапостоли Константин и Елена. Бяхме замислили да почетем 685 години от кончината на Момчил юнак, като проведем научна конференция и майските празници да преминат в негова чест, но заради пандемията това няма да се случи“, каза кметът на селото Сийка Суркова.

На 21 май от 9,00 часа архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион ще възглави празничната св. божествена Литургия в селото. Заедно с Негово Високопреподобие на храмовия празник на църквата „Св. св. Константин и Елена“ ще съслужи председателят на църковното настоятелство при храма протойерей Николай Рангелов.

Цар Константин /274-337/, канонизиран за светец, утвърждава християнството за официална религия в източната част на Римската империя – Византия, а канонизираната за светица майка му царица Елена е известна с това, че е намерила Кръста Господен в Йерусалим.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close