ОБЩЕСТВО

Момче от Девин помага на бедни в Германия

Момче от Девин помага на бедни и бездомни в Германия. 24-годишният Мариян Александров от години живее и работи там. Въпреки натовареното ежедневие той намира време да подаде ръка за помощ на ближния. Заедно със свои приятели немци решават да раздават храна на бездомниците.

„Събираме по 15 евро, готвим храната, правим различни манджи, супи и ги раздаваме. Благотворителната кампания, която си е само наша инициатива, е от 2 години. Когато застудее, излизаме във вторник и четвъртък, разказа младият мъж. Младежите правят и чай с идеята да стоплят бездомниците в студените зимни дни. Момиче от групата е решило да отвори лятото фирма, която да бъде изцяло с благотворителна цел.
Наскоро, докато раздавали храна, Мариян попаднал на българка, която била седнала на тротоара. Възрастната жена разказала, че е от Видин и немотията я тласнала да търси препитание в чужбина. Преди работила в местния завод за автомобилни гуми, на три смени. А сега пенсията й от 180 лева до никъде на стига. Жената се надявала нещата в родината да потръгнат и всички, които са на гурбет, да се върнат в страната си. По-късно Мариян й помогнал, като повикал спешен екип заради инфекция на устните й.
Младежите упътват хората до болници, помагат им с дрехи, инвалидни столове, търсят им подслон.


„Всичко започна със запознаването ми с немците. Реших да им предложа нещо да разнообразим живота си и да е от сърце, тъй като бях приел вкъщи един бездомник. Те казаха нека раздаваме храна, не е сложно добро, а и много хора имат нужда от това. Разказах им как преди няколко години бях останал за две вечери на улицата, защото сънародници ме измамиха”, продължи да разказва Мариян. Те вярват, че когато подадеш на някого ръка, това прави деня ти много по-добър.

Мариян е роден в Девин. От близо четири години е в Германия, където работи към електрическа компания – пуска електричество по големи обекти, а когато няма заявки, отива в командировка в Холандия, където прави противопожарни системи.

Advertisement
Етикети
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close
Close
Close