НОВИНИОБЩЕСТВО

Могилица иска пряк път през Турян за Смолян, спестяват се 17 километра

Жителите на село Могилица искат да имат пряк път до областния град. Идеята на хората е да се пусне път, който минава от село Кошница през Турян. „Този път е съществувал още от древни времена. Ползвал се е до 1947 г., когато по време на бригадирското движение се свързва пътят Чокманово – Смилян. Тогава са изоставили трасето през Турян, което се е използвало само като селскостопански път“, каза Слав Башов от Могилица. Жителите на смолянското село изчислили, че е необходимо да се направи участък с дължина три километра.

„Този път е по-кратък и няма да се налага да заобикаляме, за да дойдем в Смолян. От Могилица до Регионалната дирекция на горите през Смилян и Чокманово са 34 километра. А през Турян – 17 километра, което е наполовина“, допълни още Башов, като посочи, че за пътя има готов проект от 2012 г.
Идеята на жителите на Могилица е от няколко месеца. След изборите в селото се създава Инициативна група, която е разработила перспективна програма за развитие на Могилица.

„Селото ни е хубаво, като през последните години се посещава от много туристи. По неофициална информация между 15 000 и 20 000 души годишно. Има много нерешени въпроси и затова решихме да направим програма за развитие на селото и да търсим начини за решаване на проблемите. Пуснали сме писмо до кмета Николай Мелемов, в което сме му описали какво искаме“, заяви пред „Отзвук“ Слав Башов.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close