НОВИНИОБЩЕСТВО

Младо семейство с тригодишно дете от Виево е без достъп до дома си

Младо семейство с тригодишно дете от смолянското село Виево няма никакъв подход към дома си, става ясно от жалба на бащата Николай Хаджийски до „Отзвук“. „Съседът ми е заградил от двете страни достъпа до дома ни. Поставил е дърва и сме отвсякъде отрязани. Обясненията му са, че е това е частна собственост и може да прави каквото си иска. Многократно сме изпращали писма до Община Смолян. Въпреки констатациите, до днес металната ограда си стои. Няма механизъм, който да го накара да освободи имота. Чак сега ми казват от Общината, че трябва да си изкарам документи за къщата. Да, това ще го направя, но докато станат документите, какво ще правя”, пита Николай.

Съседът Чавдар Хаджийски е роднина на Никола. От едната страна е затворил подхода с дърва, а от другата – завзел общински терен, който е заградил с метална ограда. Проблемът между 91-годишният Чавдар Хаджийски и роднините му, е от много години. „Имам дългогодишна кореспонденция с общината. От администрацията казват, че действително неоснователно и неправомерно е завзет общинския имот, който е отреден за улица и озеленяване. Затворил ни е достъпа до улицата, до читалището, както и до построената от нас законно масивна селскостопанска сграда. Пожарна и линейка не могат да дойдат, с автомобил също не може да се стигне. Майка ми е възрастна жена, няма откъде да мине, за да отиде да си вземе хляб. Тя е като заложник в къщи”, ядосва се Николай. Единственият подход – терен зад читалището в селото, който е общинска собственост, прилича на змиярник, като голяма част от него е заграден с металната ограда.

Металната ограда, която е поставил Чавдар Хаджийски в общинския имот

Николай показа част от писмата, получени от Община Смолян. Кметът Николай Мелемов на няколко пъти указва на Чавдар Хаджийски да преустанови неправомерното ползване на общинския имот. Определя му и 7-дневен срок за доброволно премахване на оградата. В един от документите се посочва, че оградата, поставена от Хаджийски, попада в съществуваща улица, която участва в уличната регулация. „С това си действие ползва неправомерно част от общинския имот и затруднява движението на хора и превозни средства през улицата“, пише в писмото кметът Николай Мелемов.

От Общината са направили проверка в публичния регистър, в който липсвал договор за отдаване под наем на имота, липсвало и разрешение за поставяне на оградата. А констатацията е, че той се ползва без правно основание. Кметът на Смолян възлага на кмета на Виево в седемдневен срок да демонтира оградата.

„Виждате, че от Общината само си пишат, не предприемат никакви конкретни действия. Това е общински имот, защо проявяват бездействие и нехайство към него. В същото време предоставят решаването на въпроса на кмета на Виево Венко Палчев, който е в близки отношения с Чавдар Хаджийски”, допълва Николай Хаджийски.

Николай обвинява в бездействие общинската администрация и кмета на селото. „В собствената си държава се чувстваш чужд – никой не може да ти помогне. Подадох и до прокуратурата жалба. Отговарят ми, че оградата била премахната. Явно фиктивно са извършили проверка, защото оградата никога не е била махана“, продължава разказа си мъжът.

Преди година Николай хванал дядото да драска колите му. Поставил камера и така установил, кой е извършителя. Чавдар Хаджийски бил глобен и наказан да възстанови щетите.

Заграденият с дърва достъп до дома на Николай

„Осигури ли ми общината достъп, къде е този достъп!??. Кажете как се минава с тригодишно дете през този змиярник, който се води улица”, гневи се младият мъж. Той разказа, че преди години семейството гледало животни – крави, овце, кокошки. След като съседът сложил металната ограда, стеснил пътя и сега през него няма как да влезе по-голяма кола да докара фураж и тор.

„Това ли е достъпът ми? Дори и до читалището няма достъп за инвалиди, за възрастни хора. Само по стълби може да се отиде до него. Възрастен човек с бастун почти е невъзможно да стигне до читалището”, каза още Николай.

Кметът на Виево Венко Палчев (в ляво) и Николай Хаджийски

„От страна на семейството през годините не е имало молба да се подсигури достъп до имота им. Не са реагирали навреме. Чавдар Хаджийски използвал тази възможност и заградил пътя. След разговор с г-жа Цекова (зам.-кметът на Смолян Мариана Цекова – бел. ред.) доведох моите работници да окосят тревата зад читалището, за да може да се направи временен подход на Николай и семейството му, докато спорът между него и Чавдар се разреши. В селото отчуждителни сделки не са извършвани. Никой не е получил обезщетение. Теренът, който е заграден с метална ограда от Чавдар, се води общински, но реално не е отчуждаван по реда. Разбрахме се есента, когато си прибере реколтата, да пуснем пътя. До края на ноември това ще стане, ще настоявам пред Общината и пред кмета, да се направи всичко по закон, за да може хората да имат нормален подход към дома си”, посочи кметът на Виево Венко Палчев.
„Запозната съм с проблема. Миналата седмица с комисия посетихме имотите в село Виево. Видяхме, че отново господинът е завзел част от общински имот. След като си прибере продукцията, ще пристъпим към действие за разкриване на уличната регулация”, каза зам.-кметът на община Смолян Мариана Цекова.

Години наред е продължила кореспонденцията на Николай с Община Смолян

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close