Advertisement
КУЛТУРА

Младият родопски певец Филип Синапов гради къща-музей в родното си село

Фолклорна къща-музей „Гърнатскине конаци“ прави 25-годишният родопчанин Филип Синапов. Тя е по архитектурен модел на родната къща на прадядо му Калекан Кехая от село Гърнати, община Неделино, съобщи БТА. Синапов е завършил музикалното училище в Широка Лъка и Музикалната академия „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Защитил е научна степен в областта на фолклористиката. Той е почетен жител на селото от където са корените му – Гърнати в община Неделино. Преподава в Момчилград, има и школа в Пловдив.

Той възнамерява да изгради музей с музикална школа и работилница по три занаята. Къщата ще обединява всичко, що е фолклор – музика, занаяти традиции, бит и култура. Идеята на младежа е да възстановява, опазва и показва традиции и обичаи от миналото. За това държи и къщата да е автентична. Тя е в характерния за Родопите стил, като дори покривът й е от тикли.

„Това беше предизвикателство, защото тикли не се намират лесно. С тях се сдобих от старо сечище, а майсторите, които да ги поставят, бяха в по-напреднала възраст и се радвам, че успях да ги убедя“, споделя Филип. Защитил научна степен в областта на фолклористиката, той е възприел създаването на фолклорна къща-музей като кауза в съхраняването на народната памет в Родопите.

„Желанието ми е да обединя уменията си и да ги предавам, защото те се губят. Ето например преди по-малко от три месеца загубих прабаба си, която почина на 93-годишна възраст. Преданията й, историите и отделно тъкачеството ми е изцяло предадено от нея и го нося като дълг, че тези знания трябва да бъдат предавани и на други“, споделя родопчанинът.

Къщата-музей на Филип Синапов. Снимка: Стопкадър ЕТВ

Намеренията на Филип са посетителите на къщата-музей да се докосват до цялостния процес на създаване в областта на тъкачеството, терзийството и абаджийството. Затова изградената сграда е само част от проекта му. Около нея ще има плевня, нива, ръжище, харман, пруст и бахчица. „Именно тук житото ще бъде в нивата, ще се вижда как се ожънва, как се вършее, как се правят снопи, как след това се мели на ръчна мелница, как брашното се пресява и се пече в пещта, защото къщата ще има и едновремешна пещ“, обяснява Филип. В начинанието си младежът е сам. А за да го осъществи е вложил всичките си спестявания. Теглил е и кредит.

Освен трите занаятчийски работилници, фолклорната къща-музей ще включва и експозиция на типичните одаи. Дейностите в нея младежът ще извършва сам, а при необходимост ще разчита на помощта на свои колеги. За изграждането на музея младежът досега е изхарчил близо 200 хиляди лева – собствени средства и кредит. „Самата къща обединява моите професии – музикален педагог, изпълнител към ФенФолк, пея по сватби, събори, кръщенета, музикален редактор и водещ съм на предаване в радио Кърджали на БНР, занаятчия“, каза Филип Синапов пред Нова телевизия.

Младият родопският певец има зад гърба си вече три албума.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!