НОВИНИОбразование

Младежи от пет държави се обучаваха на медийна грамотност в Смолянско

Младежи от Полша, Украйна, България, Македония и Румъния се обучаваха по медийна грамотност в Смолянско в рамките на проекта „Умението да бъдеш свободен“ – номер 2020-1-BG01-KA105-072225 на Сдружение „НИЕ“. Проектът е продължение на пилотната кампания „Млад просветител“, която обхвана всички средни училища в областта.

Младите хора придобиха солидни познания за различните аспекти на темата – като емоционална интелигентност, невромаркетинг, ненасилствено общуване, когнитивни пристрастия, фалшиви новини и фалшива наука. Освен това местни специалисти им представиха основните принципи на киберсигурността и те имаха възможност да посетят местна медия и да се запознаят от първа ръка с журналистическата работа. Участниците в проекта изработиха младежки наръчник по нетикет, който ще бъде споделен свободно в няколко европейски образователни платформи.

Основна цел на проекта бе включените в него младежи да приемат медийната грамотност и борбата с дезинформацията за своя лична кауза и да разпространят придобитите знания сред връстниците си в своите страни. За това те придобиха и твърди презентационни умения от „ветераните“ от пилотната кампания и сами разработиха образователни инструменти по темата, които представиха пред ученици от майсторския клас по Публично говорене и фасилитация на Езиковата гимназия в града.

Атанаска Раева

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close