Образование

Младежи от 5 държави „посадиха“ своето бъдеще в Смолян

Младежи от Испания, Полша, Румъния, Северна Македония и България направиха своите първи стъпки в предприемачеството в рамките на проекта на Сдружение „НИЕ“ – „Посади своето бъдеще“ с номер 2020-1-BG01-KA105-072224 по програма Еразъм+. Целта на проекта е да помогне на младите хора от изолираните селски региони на Европа да намерят перспективи за развитие по своите родни места.

Младежите посетиха местна биоферма и успешен бизнес модел в сферата на еко туризма. Имаха възможност да се поучат от опита на млади предприемачи от региона, както и да се докоснат до самия работен процес в алтернативните природосъобразни отрасли. Освен това на специално организиран семинар в местната разплащателна агенция на Държавен фонд „Земеделие“ участниците от проекта се запознаха с възможностите, които европейската солидарност предлага в подкрепа на младите предприемачи с конкретните начини за кандидатстване за еврофинансиране и критериите за допустимост по отделните мерки на ПРСР. Те дори имаха възможност да подадат  подробно проектно предложение с помощта на експерти от Национална служба за съвети в земеделието.

Директорът на фонда Денислав Костов представи пред младежите редица иновативни практики, прилагани в нашия регион и те споделиха с него такива от техните страни. Участниците разработиха свой собствен бизнес план, преминавайки през всички стъпки и след това идеите им бяха оценявани от жури местни предприемачи, които дадоха обратна връзка за всяка от тях. Треньори в проекта бяха местни младежи, току-що завършили училище. По този начин Сдружение „НИЕ“ им даде шанс за добър старт в кариерата.

Атанаска Раева

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close