Вяра и традицииНОВИНИ

Митрополит Николай ще освети нов храм край Смолян

В неделя (20 септември) от 9,00 часа Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай ще освети новия храм в епархийския манастир над Смолян „Св. Пантелеймон“.

Новият  храм, вече трети в манастира, ще носи името на света Блажена Ксения Петербургска, канонизирана от Руската православна църква през 1988 г. след  дълги години народно почитане. Известна е с това, че доброволно се отказала от светския живот след смъртта на съпруга й.

26-годишна заживяла сама, отдадена на Бог, отказала се от собственост и лично имущество. Дълбоко вярваща, още  приживе  получила дара да успокоява и помага на хората, да твори чудеса. Починала е не по-късно от 1806 г. и погребана  в Смоленското гробище на Санкт Петербург. Над  гроба й е построен параклис, станал място за поклонение и изцеление  и досега на милиони вярващи.  В цяла Русия и по света има стотици църкви, носещи името й. Паметта на Блажена Ксения Петербургска се отбелязва на 24 януари.

За богослужението в неделя ще има от Смолян безплатни автобуси, които ще тръгнат в 8,00 часа от автогарата в Устово и от супермаркета в Горно Райково. Заповядайте!

Архиерейско наместничество – Смолян

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close