Вяра и традицииНОВИНИ

Митрополит Николай освети първата църква в девинското село Брезе (снимки)

Днес пловдивският митрополит Николай освети православен храм  „Св. Йоан Предтеча“ в девинското село Брезе. 25 години след полагане на първата копка църквата вече е факт. Десетки жители и гости се бяха събрали, за да станат част от историческото събитие. Церемонията започна още рано сутринта, а след освещаването започна архиерейска литургия, която бе оглавена от митрополит Николай.

„На днешния ден – първата неделя след петдесятница, ние изживяваме велика духовна радост. Само преди седем дни отпразнувахме рождения ден на Христовата църква, но ето днес се ражда за нов живот нов храм Божий, нов дом Божий. Днес е исторически и щастлив ден за село Брезе, където досега храм не е имало. Исторически е този ден за нашата богоспасаема епархия – Пловдивската, и за цялата българска православна църква. Днес службата е особено дълга, особено съдържателна. Не всеки ден се освещава храм. А тук никога досега не е извършвано това чинопоследование. Това е велико нещо, голяма утеха, защото храмът е сърцето на един град или село. Този храм е съграден със средствата, с труда, с молитвите, с моралната подкрепа на много хора. Аз имената им не зная, а и да ги знаех, нямаше да ви ги кажа, за да не отнема наградата, която Бог им е приготвил, защото съм убеден, че техните имена са записани в Книгата на живота“, каза в словото си митрополит Николай.

На официалната церемония присъстваха народните представители д-р Даниела Дариткова и Дора Янкова, областният управител Недялко Славов, кметовете на Девин – Здравко Иванов, Смолян – Николай Мелемов, на Кричим – Атанас Калчев, както и на съседните населени места – Широка лъка и Беден и др.

От 1995 г. местните жители се борят за църква в селото. На 25 март 1995 г. отец Боян Саръев кръщава първите 25 брезенчани в Широка лъка. След тях още десетки жители са приети в лоното на православието.

Първата копка на храм „Св. Йоан Предтеча“ бе направена в началото на май през 2003 г. от архиерейския наместник Михаил Михайлов, отец Боян Саръев и свещениците Девин и Широка лъка Тодор Веселинов и Иван Бечев. Около 1 000 души дойдоха на водосвета. За първата копка трябваше да дойде и митрополит Арсений, но здравословното състояние му попречи. Строежът така и не започна и проектът бе „замразен“. На 9 юни 2015 г. строителството започва отново с нова първа копка, но на друго място. На ритуала бе вградена капсула с послание към поколенията, подписана от митрополит Николай.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close