Advertisement
МНЕНИЯ

Мирослав Янчев – удавник за сламка

С мисълта, че скоро ще се изправи пред съда на избирателите (независимо дали ще бъде кандидат за пети мандат) кметът на Златоград предприе отчаяна стъпка, за да укрепи позавехналия си имидж покрай неслучилата се продажба на „Пирийца“ и заем за нов кооперативен пазар. Мирослав Янчев е изпратил писмо до Народното събрание, Министерство на финансите, Националното сдружение на общините и областния управител на Смолян, с предложение за намаляване или премахване на ДДС на водата. Снимал си и писмото от 5 изречения във Фейсбук, от което става ясна и целта му – елементарен пиар и прозрачен популизъм.

Ако Янчев бе подходил малко по-сериозно, както би трябвало да постъпи всеки кмет на община, към писмото трябваше да приложи ако не законопроект, поне някакво обяснение в какво се изразява неговата законодателна инициатива, да напише мотиви към предложението си и оценка за въздействието на този законопроект. Вместо това набързо е споделил „творческата“ си идея в стил „дайте да дадем“, а вие там горе свършете останалото! За да каже на златоградчани: „Обърнах се към парламента,  правителството, областния управител, за да ги призова да се реши проблема с поскъпването на водата, но ония там не ме чуха.

А дали е така:

Предложението за нов Бизнес-план на „ВиК“, от който неразделна част е цената на водата, е разгледано от Общинския съвет на Златоград на 23.08.2022 г. Докладната записка е негова, но той отсъства от заседанието. След 40 минути обсъждане и въпроси към тогавашния управител на „ВиК“ ЕООД – Смолян, инж. Георги Василев, мнозинството на ГЕРБ и БСП в Общинския съвет, с 8 гласа одобряват Бизнес-плана. Опозицията гласува „против“. Така Общинският съвет по волята на кметското управляващо мнозинство възлага на кмета на Община Златоград да гласува „ЗА“ новите цени на водата на общото събрание на Асоциацията по ВиК в област Смолян. То е проведено на 29.08.2023 г. На него присъства зам.-кметът Елмира Угорлиева и съгласно волята на ОбС подкрепя Бизнес-плана на „ВиК“

Следващата стъпка е в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).  Преди да вземе решение дали да одобри поисканата от „ВиК“ – Смолян цена, КЕВР провежда обществено обсъждане,  проведено на 9 септември 2023 г. С писмо от 2 септември с изх. № В-17-20-1007 КЕВР кани всички кметове на общини в Смолянско, включително и на Златоград, на това обсъждане. Дава възможност и за дистанционно участие по Скайп. Нито Янчев, нито Угорлиева отиват на общественото обсъждане, нито се включват по Скайп. Съответно КЕВР съгласува Бизнес-плана на „ВиК“ и одобрява новите цени на водата.

Изводът се налага от само себе си. Мирослав Янчев не е проявил загриженост и не е упражнил властта и правомощията си, когато е било необходимо, да защити интересите на златоградчани. А с късна дата, когато мандалото е хлопнало, той се опитва да прикрие този факт, правейки се на заинтересован за цената на водата в цяла България.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!